Jultomten, Julgubben, Julbocken, Fader Jul eller varför inte Farbror Frost. Hur man än väljer att titulera honom, är han en av världens mest kända, mest omtyckta och mest mytomspunna karaktärer – och kärt barn sägs ju ha många namn.
Tidigare i höstas gjorde Ålandstidningens läsarresa ett stopp hemma hos självaste tomten i Rovaniemi för att försäkra sig om att det i hans tidtabell även i år finns ett besök hos alla åländska barn inplanerat – och ni kan andas ut – det gör det.
På begäran tar han sig tid att träffa oss ålänningar och Ålandstidningen, och spänningen i gruppen stiger märkbart när det efter en stunds väntan hörs tunga steg och ett ljudligt ”ho-ho-ho” runt hörnet, nu är det stora ögonblicket nära.
Plötsligt dyker han så upp, precis så där lagom tjock, mysig, skäggig och varm som man föreställer sig.
Språkbegåvad tomte
En pratstund med denna julsymbolernas förnämsta ikon avslöjar att han sällan får besök från just Åland, men han visar ändå prov på viss kunskap om öriket. På sin något brutna svenska kan man genom det täta skägget utläsa att tomten bland annat känner till Ålands 100-årsfirande och vår demilitariserade status.
– Och enligt rapporter från mina små medarbetare på Åland har jag fått höra att många barn har varit extra snälla hela året, säger han med ett värmande skratt.
Mitt i samtalet blir de åländska resenärerna avbrutna av en ung flicka i fyraårsåldern som pockar på tomtens uppmärksamhet, händelsen ska komma att visa varför tomten är just hela världens tomte. Ska man resa jorden runt för att dela ut klappar, bör man kunna kommunicera på olika språk, och det kan han.
Flickan som talar japanska håller en lång monolog som tomten tålmodigt lyssnar på. Därefter ger han ett utförligt svar på något som åtminstone i en tidningsreporters öron uppfattas som klingande japanska – imponerande.
Får många åländska brev
I sitt renskinnsbeklädda krypin har tomten också sin skrivarhörna. Det gammaldags skrivbordet som ser ut att ha upplevt många jular är belamrat av brev adresserade till honom, och invid bordet finns ytterligare säckvis med post som han ännu inte hunnit gå igenom. Breven kommer från världens alla hörn och alla får faktiskt, förr eller senare, ett svar.
”Dear Santa, I want my own pony”, kan man uttyda på ett av breven som ligger överst i högen.
Får du brev också av åländska barn?
– Ja, vissa brev är bara adresserade till tomten, eller julbocken, utan något närmare förtydligande. Men de kommer ändå fram hit och jag har fått många brev från Åland genom åren.
Betyder det att du har en slädtur till Åland inplanerad även i år?
– Absolut, alla som firar jul får besök av mig, det kan man vara säker på.
Vill se den åländska sommaren
För Ålandstidningen berättar sedan tomten att han aldrig har besökt Åland i det civila så att säga, tomten har ju även ett ordinärt liv när han inte förgyller människors julaftnar.
– Men jag har länge velat åka dit, när är det bäst att komma?
Efter diskussioner kommer vi fram till att högsommaren nog bjuder på de vackraste och bästa upplevelserna.
– Kanske kan jag komma när Anders Wiklöf fyller år, då brukar han ju ordna en konsert, säger han.
Utöver tomtens eget krypin och hans postkontor hittar man även ett antal restauranger, butiker, hotell och andra boendeformer inne på Santa Claus village.
Genom hela parken syns dessutom ett tjockt vitmålat streck på marken – ett streck som markerar Polcirkeln. Vid skylten som visar Polcirkelns väg genom Finland passar också vår reseledare Yvonne Cronström på att föreviga sig själv. Likadant gjorde några av oss inne hos tomten, bland andra makarna Sven-Erik Silvander och Nanna Jansson-Silvander.
– Man måste ju kunna bevisa att man faktiskt har träffat honom, säger de.
Men även ni som inte kunde vara med på resan kan slappna av och leva i förvisselsen om att julen är räddad också i år – tomten kommer snart.