Göran Djupsund tillträdde som biträdande professor i statskunskap 1986 och deltog därefter i uppbyggnaden av undervisningen och forskningen i samhällsvetenskaper i Vasa.
– Många förknippar fortfarande Åbo akademis verksamhet i Vasa med den pedagogiska fakulteten, men i dag utgör klasslärarstudenterna färre än hälften av studenterna här.
Han säger att den fullvärdiga professorstiteln ett par år efter anställningens början knappast innebar någon förändring i arbetet – främst forskning kring politisk kommunikation. Det gjorde däremot rektorsuppdraget, som han tillträdde 2015.
– Rektorsupdraget är viktigt, men samtidigt långt i från någon heltidstjänst. Enligt min anställning ska jag ska ägna omkring 80 procent av min arbetstid åt professuren, men i praktiken har jag jobbat 100 procent med professorsuppgifterna och skött rektorskapet därutöver.
Flyttar till Åland
Han säger att tidpunkten för pensioneringen känns lämplig, eftersom den sedan 1980-talet kraftigt expanderade verksamheten i Vasa är i fint skick. Han kommer också att fortsätta handleda ett par doktorander.
– Och under de närmaste månaderna har jag också fullt upp med arbetet i Riksbankens jubileumsfonds styrelse. Därefter blir det lugnare, och en stor skillnad för mig blir att jag kommer att börja tillbringa även vardagarna på Åland.
Kommenterar presidentvalet
Göran Djupsund tillhör allt sedan 1980-talet de mer kända kommentatorerna av finländsk politik. Han har bland annat skrivit krönikor för Ålandstidningen, och tillhör de stående inslagen vid svenska Yles valvakor.
– Självklart kommer jag fortsätta kommenterandet, jag tycker ju att det är spännande. Formen återstår däremot att se, den enda överenskommelsen jag har med Yle just nu är att jag kommer att kommentera presidentvalet på söndag.
Vad säger du om årets presidentval?
– Sauli Niinistö (Saml) kommer att återväljas, och jag tror att det kommer att ske redan i den första valomgången nu på söndag. Men det finns andra saker som gör valet spännande.
– De två traditionella regeringsbildarna Centern och Socialdemokraterna riskerar båda att göra katastrofval, och jag har uppfattat det som att statsminister Juha Sipilä (C) har lagt viss prestige i Matti Vanhanens (C) resultat. Om Paavo Väyrynen (C) gör ett mycket bättre val än Vanhanen är det något som statsministern kan komma att ångra.
Försiktigare politiker
Vilka är de största ändringarna vad gäller politisk kommunikation sedan du började kommentera inrikespolitiken?
– Min känsla är att politikers uttalanden överlag har blivit mer svårförståeliga, vilket främst beror på att de har blivit mer försiktiga med vad de säger. Det finns en utbredd rädsla för att en olycklig bisats ska ta all uppmärksamhet, och många stannar därför vid att upprepa väl inövade uttalanden.
– Det är klart att till exempel sociala medier har ändrat sätten på vilka väljarna följer politiken, men ganska mycket är samtidigt som tidigare. De flesta kommer att följa söndagens val dels genom en nationell valvaka och dels genom lokal media. Även unga personer har fortsättningsvis högst förtroende för de traditionella medierna.
Robert Vickström