Sammanlagt sägs ungefär 480 ombordanställda från rederiets svenskflaggade fartyg, ms Eckerö och ms Birka Stockholm, upp, samt 35 landanställda som arbetar på Birka Cruises kontor i Stockholm. Det är i stort sett all personal. På ms Eckerö rör det sig om totalt 161 personer upp och på ms Birka Stockholm 323 personer. Kvar är 13 personer, driftpersonal som håller fartygen i skick.
Den 23 mars varslades personalen och därefter har rederiet haft förhandlingar med facken, i det här fallet, Seko sjöfolk, Sjöbefälsföreningen och Unionen som är de landanställdas fackförbund.
– Vi blev klara i slutet av förra veckan och har efter det beslutat att verkställa varslet, säger Lasse Karlsson. Ett uppsägningsbrev går nu ut till samtliga anställda och från och med 24 april börjar uppsägningen gälla.
Betalar full lön
Under tiden personalen har varit korttidspermitterad har de arbetat 40 procent och fått ut 92 procent av lönen. Arbetsgivaren har fått ett stöd som motsvarar knappt hälften av lönen. Nu när personalen sägs upp betalar rederiet 100 procent av lönen, men får fortfarande samma stöd. Omkring 60 procent av de anställda har fem eller sex månaders uppsägningstid.
– Det är det valet vi har gjort, och vi anser tyvärr att det är det riktiga. Vi har inga intäkter alls och i längden är det ohållbart. Vi vet inte hur länge det här kommer att hålla på och i höst är det för sent att säga upp personal. Då kommer vår ekonomi vara fullständigt kraschad, säger Lasse Karlsson, och fortsätter:
– Båda parter vet exakt vad som gäller. Egentligen borde vi ha noll kostnader för att klara situationen om det här fortsätter.
Nu väljer ni att låta ms Eckerö stå till åtminstone den 15 juni, kan ni dra igång sedan om situationen ändras?
– Ja, om alla restriktioner upphör kan vi köra. Men sedan beror det på marknaden, om folk vågar åka. Men ja, vi kan köra. Då kommer vi att erbjuda folk att komma tillbaka. Och eftersom vi har så långa uppsägningstider hoppas jag att vi kommer igång med någon form av trafik innan de gått ut.
I avtalet med facken finns en återanställningsrätt. Det gör att personal under uppsägningstiden och nio månader efter har rätt till förtur om det finns arbete.
– Skulle situationen förbättras är ingen gladare än vi. Men det finns inga garantier på att det kommer igång någon form av trafik. Och när är det här över? Blir det i höst eller till årsskiftet så står vi med enorma kostnader.
Kan lån bli aktuellt för er?
– Ja. Jag tror att alla resebolag är tvungna att låna för att klara verksamheten. Finns inte ett bolag som klarar det här.
Permitteringar på Åland
I dag, onsdag, träder också permitteringarna på Rederi Ab Eckerö och Eckerölinjen i Mariehamn i kraft. Permitteringarna rör sammanlagt 120 landanställda personer i Mariehamn och Berghamn.
– För vissa finns helt enkelt inga arbetsuppgifter. Incheckare, hamnpersonal och fartygsredovisare till exempel. De har inget att göra nu. Däremot finns det andra delar som har mer jobb än vanligt, som löneavdelningen.
Löneavdelningen är den enda avdelningen i Mariehamn som inte berörs av permitteringarna. Samtliga andra permitteras, några på heltid andra på deltid.
På kontoret i Helsingfors är i stort sett alla permitterade. Däremot arbetar driftspersonalen kvar på fartygen Finlandia och Finbo Cargo som båda går just nu. För Finlandia får rederiet ett visst bidrag från försörjningscentralen.
Petra Dahlgren