En ersättning och en förstärkning. Så skulle kanske Victor Sundqvist med sportterminologi beskriva sin och Fredrika Fellmans ankomst på Ålandstidningens redaktion.
Han blir ny sportreporter efter Jonas Abrahamsson och börjar på sitt nygamla jobb i mitten av februari. Victor Sundqvist är nämligen gammal bekant på Ålandstidningens sportsidor. För tillfället jobbar han dock på Nya Åland.
– Jag kände att jag behövde en förändring, så den här möjligheten passade bra. Eftersom jag varit här flera år tidigare tror jag det blir en smidig övergång, säger han.
Han har en bakgrund i flera olika idrottsgrenar, som innebandy, fotboll och tennis. I dag sysslar han inte med någon speciell sport utan nöjer sig med att hålla sig i form på ett mer allmänt plan. Han anser sig ha goda kunskaper om sport i allmänhet utan att ha någon speciell nisch.
– Min styrka är nog att jag är ganska allround och inte har något som sticker ut, säger han.
Debattfrågor
Den 1 februari börjar Fredrika Fellman på redaktionen. Hon kommer också senast från Nya Åland, där hon framför allt har bevakat politik. Det fortsätter hon med på Ålandstidningen, och kommer därmed att jobba tätt ihop med politiske redaktören Jonas Bladh.
Hon uppskattar framför allt de omtvistade politiska frågorna.
– Sådana frågor som det blir mycket debatt kring, som kommunreformen och tunnelbyggen, är speciellt roliga, säger hon.
Hon ser därför fram emot att bevaka lagtingspolitiken och regeringsarbetet.
– Jag fick frågan precis nu när det dök upp en lucka i mitt liv, säger hon om möjligheten att börja jobba på Ålandstidningen och tillägger:
– Jag tror inte själva jobbet blir speciellt mycket annorlunda.
Ta reda på fakta
För att upprätthålla den journalistiska objektiviteten är Victor Sundqvist noga med att alltid beskriva vad som händer utan att lägga något värde i det. Det kan vara svårt i det lilla åländska samhället.
– Nog har man väl intervjuat sin egen moster någon gång. Och en gång var jag tvungen att betygsätta fotbollsspelare som var mina egna kompisar. Men det har egentligen inte varit något problem, säger han.
Fredrika Fellman betonar att objektivitet inte alltid är att bara redogöra för bägge sidor i en fråga.
– Sanningen är inte alltid i mitten, och det kan bli helt fel balans om man bara ställer sig mitt emellan. Det är också journalistens ansvar att ta reda på vad som är fakta, säger hon och nämner klimatfrågan som ett exempel.
Henrik Herlin