När Christer Söderström och Orkla Suomis vd Pasi Flinkman slår sig ned i stolarna är det för att berätta om de satsningar man har på gång, både i fabriken och tillsammans med Visit Åland för att marknadsföra Mat-Åland. Bakom sig har de ett framgångsrikt 2018, trots mycket regn sommaren 2017 och torka sommaren 2018 som ställde till problem för potatisodlarna.
– 2018 är det bästa år vi haft under mina 15 år i bolaget. Torkan, och utmaningarna med potatisen, slår mer mot oss i år, men volymmässigt har vi en väldigt bra tillväxt. Det är tack vara flera saker, en varm sommar som gjorde att många ville äta något lätt med salt. Sedan så klart har hela ekonomin i landet utvecklats och det hjälper köpkraften. Vi ser också klart och tydligt att det varit bra att man haft längre öppettider i butiker, säger Pasi Flinkman.
Han får medhåll av sin kollega som ser utvecklingen också på lokal nivå.
– Det har varit en otroligt gynnsam volymtillväxt, det ser vi också i fabriken. Tidigare har vi ansett oss vara en tvåskiftsfabrik som bara gått upp till treskift vid toppar, nu ser vi oss som en treskiftsfabrik som någon enstaka gång går ned till två, säger Christer Söderström.
Hur har torkan slagit mot er?
– För det första kom det en mindre skörd, och att själva potatisknölarna är mindre. Men med väldigt bra kontakter, byggda under många år, har vi lyckats knyta åt oss den potatis vi behöver, säger Christer Söderström.
Biogas på gång
Regn ett år, torka det nästa. I en industri som är beroende av potatis som ska odlas är chipsfabriken och Orkla utsatta för klimathotet på ett högst påtagligt sätt. Därför arbetar man också med att sänka sina egna behov av energi och sitt avfall.
– Vi har funderat mycket på hur vi som en liten producent på Åland och i Finland kan påverka klimatet i världen. Vi har privilegiet att jobba i matbranschen, för maten har stor betydelse för klimatförändringen. Om vi lyckas med att vara framgångsrika på ett hållbart sätt, och vinner på marknaden med en hållbar strategi, då följer också globala aktörer för att de ser att det fungerar. Vi har verkligen en möjlighet att påverka mycket, säger Pasi Flinkman.
Ett projekt som det talats om länge är en biogasanläggning vid fabriken i Haraldsby, och redan i år kan den vara verklighet.
– Vi har i dag biogas som en del av vår energikälla från vårt reningsverk. Nu har vi kommit längre än någonsin tidigare och har kört ett pilotprojekt i Uppsala och ser goda möjligheter att öka vår biogasproduktion. Går allt som vi hoppas och tror ska vi kunna testa det småskaligt före årets slut, säger Christer Söderström.
Konkurrenskraft
Att själva producera energi är också ett sätt att sänka kostnaderna. Även Pasi Flinkman och Christer Söderström har följt debatten om näringslivets och industrins kostnader på Åland. Orkla deltar i landskapsregeringens storbolagsgrupp där företagens konkurrensförutsättningar diskuteras.
– Det är lätt att föra fram det som inte är bra, men svårt att komma med konkreta lösningar. Men det vi fört fram är att förutsättningarna för att bedriva en industriell verksamhet på Åland inte kan vara speciellt mycket sämre än att driva den i Nådendal eller Kapellskär. Det är grundförutsättningar för framtida existens och det förstår alla, säger Christer Söderström och fortsätter:
– Industrin kan inte ta större andel än vi gör, det är redan fel. Det är extra känsligt för industrier som har verksamhet på båda sidor om sjön, vi kan i princip bli synade varje månad om hur det ligger till. Man kanske kan tåla en viss snedvridning, men man måste ta igen det på något annat. Men det får inte vara ofördelaktigt att vara på Åland, det funkar inte. Där har vi något att bita i.
Att chipsfabriken varit tvungen att anpassa verksamheten till de högre kostnaderna på Åland tror Pasi Flinkman har varit en drivkraft.
– Det är kanske det som legat bakom framgångshistorien i fjol, att kompensera det här. Man har lyckats väldigt bra och fått beröm inom Orkla. Alla är otroligt stolta över fabriken, säger Orkla Finlands vd.
Personalens roll
Att vända från nedläggningshot till det bästa resultatet på åtminstone 15 år säger båda varit inspirerande, men också ett hårt jobb. De framhåller personalens roll i att hitta lösningar som kapat kostnader samtidigt som man ökat produktionen. Just att det var så nära att fabriken lades ned kan ha varit en nyckel till den lyckade utvecklingen.
– Om vi inte hamnat i den situationen och sett verkligheten i vitögat tror jag inte att vi kommit dit vi är i dag, säger Christer Söderström.
– Jag har varit väldigt imponerad att man under hela den här utvecklingsresan har pratat om hur man gör fabriken till en bättre arbetsplats. Jag tycker det är en väldigt viktig prioritering. Sedan följer pengarna efter, säger Pasi Flinkman, som påminner om att fabriken fått pris som bästa utvecklingsenhet inom Orkla.
Firar 50 år
I år firar chipsfabriken 50-årsjubileum och det kommer firas under hela året, med tonvikt på sensommaren.
– Då kommer vi bland annat att bjuda in pensionärer som jobbat i företaget,säger Christer Söderström.
Dessutom har man, tillsammans med Visit Åland, inlett en kampanj för att lyfta fram råvaror och mat från Åland.
– Målet är att göra Åland bekant som matdestination. Speciellt förknippat med att det smakar gott och att man gör det på ett hållbart sätt, säger Pasi Flinkman.
Bland annat har man deltagit i den stora resemässan i Finland, och just nu pågår en radiokampanj i landet som ska nå 10 miljoner bruttokonsumentkontakter. Målet är att, genom mätningar, kunna visa att intresset och kunskapen om Matåland växer.
– Det gäller att lyfta Åland som ett intressant resmål ur ett kulinariskt perspektiv. Vi har fina råvaror och jättefina restauranger som levererar på hög internationell nivå. Det gäller att lyfta fram det, säger Christer Söderström.
Jonas Bladh