Havsbaserad vindkraft planeras för närvarande både norr och söder om Åland. Landskapsregeringen har sedan en tid tillbaka planerat för en storskalig satsning norr om Åland och nyligen meddelade Ålandsbankens fondbolag att man tillsammans med det svenska börsnoterade företaget OX2 tecknat en ömsesidig avsiktsförklaring om utveckling av ett nytt havsbaserat vindkraftsprojekt söder om Åland.
I bägge fall har det pratats om att projekten skulle kunna tas i drift om åtta till tio år.
Henrik Gahmberg säger att alla ansökningar om att få anlägga vindkraftverk i Finland går via Försvarsmakten för utlåtande.
– Försvarsmakten har vetorätt att stoppa ett vindkraftsprojekt och är en viktig instans när det gäller hela proceduren kring att anlägga vindkraftverk.
Stör radarbilden
Orsaken är att vindkraftverk kan störa signalspaningsutrustning som radarsystem.
– Vindmöllor kan orsaka störningar i radarbilden och därför kan det hända att Försvarsmakten ställer sig negativ till ett projekt.
Kan du utveckla på vilket sätt vindkraftverk kan störa militär spaningsutrustning?
– Det är operativa uppgifter som vi inte går ut med.
Vid en sökning på nätet framkommer det att vindkraftverk kan reflektera, förvränga och dölja signaler. Ett problem om radarsignalen infaller vinkelrätt mot vindkraftverken är att signalerna reflekteras och att det uppstår en radioskugga bakom vindkraftverket. Vindkraftverkens vingar kan också ge falska utslag på radar.
Godkänner de flesta
Enligt Henrik Gahmberg är det ändå så att Försvarsmakten godkänner merparten av projekten.
– Försvarsmakten ställer sig överlag positiv till vindkraft. Man har inget principiellt mot att de byggs och det forskas en del på området för att få fram teknik som inte stör radarbilden så mycket. Men ännu är vi inte där. Nästan 90 procent av alla projekt godkänns. Det är egentligen bara östgränsen och havsområdena som är känsliga.
Finns det något havsområde som är särskilt känsligt?
– Det är främst Finska viken där luftkorridoren mellan Ryssland och exklaven Kaliningrad går. Ryska stridsflyg använder sig av den och en vindkraftspark i det området skulle kunna påverka vår möjlighet att se hur de flyger.
Hur ser Försvarsmakten på eventuella vindkraftsparker i Ålands nordliga och sydliga havsområden?
– Det kan jag inte svara på. Men det är klart att Åland räknas som ett strategiskt viktigt område även fast det är icke-militärt. Det är ett område som beaktas i försvarsplanerna.
Operativa skäl
Försvarsmakten ger inte ut uppgifter om vilka vindkraftsprojekt som stoppats på grund av operativa skäl, men sedan 2011 har totalt 12.460 projekt godkänts och 1.904 förbjudits.
Försvarsmakten har tidigare inte lämnat utlåtanden om åländska vindkraftsprojekt på samma sätt man gjort för finländska, men enligt Försvarsministeriet har man i övrigt fört goda förhandlingar med landskapsregeringen om områden som lämpar sig för vindkraftsbyggande på Åland. I ett mejl till Ålandstidningen skriver man vidare att Ålands södra vatten är mycket utmanande områden för säkerhetsmyndigheterna när det gäller regional kontroll och sjöräddning.
”Gränsbevakningsväsendets roll betonas här, särskilt i normala tider, på grund av områdets demilitariserade status. Det är viktigt att inget land- eller vattenområde i Finland skapar en situation där landets territoriella kontroll äventyras på något sätt. Regional kontroll utförs för att skydda alla finländare och säkerställa hela landets suveränitet, liksom på Åland, för att skydda områdets demilitariserade status”, skriver man.
Samma område
I Sverige har frågan varit aktuell sedan Försvarsmakten i Sverige i höstas motsatte sig en etablering av vindkraftsparken Baltic Offshore Delta som planerades cirka fem kilometer utanför Sandhamn i Stockholms skärgård. I ett utlåtande skrev man att ”Försvarsmakten bedömer att uppförande av den föreslagna vindkraftparken skulle medföra påtaglig skada på riksintresse för totalförsvarets militära del”.
Rent geografiskt planerades projektet Baltic Offshore Delta cirka 80 kilometer väster om den plats där en lika stor park nu planeras av Ålandsbankens fondbolag och OX2. Vindkraftsparkens planerade placering är cirka 130 kilometer rakt öster om Stockholm och Ålandstidningen vände sig därför till Försvarsmakten i Sverige med frågan om det då är rimligt att anta att även den skulle kunna medföra skada på riksintresse för totalförsvarets militära del.
I ett mejl svarar Försvarsmakten i Sverige att man i fallet Baltic Offshore Delta analyserat förslaget enligt de ingångsvärden bolaget angett avseende projektområdets utbredning, antalet verk, höjd med mera. Försvarsmakten har alltså inte analyserat frågan om vindkraftverk rent generellt i området. I övrigt hänvisar man frågor om Sveriges havsplanering till Havs- och vattenmyndigheten.
Operativa samarbetet
Henrik Gahmberg vill inte heller spekulera i hur Försvarsmakten i Sverige ställer sig till vindkraft på åländskt territorium.
– Men man kan förstås fråga sig om ett större avstånd, än vad man normalt placerar havsbaserade vindkraft från kusten på, eventuellt kan påverka placeringen positivt. I vilket fall som helst går utlåtanderundan gällande vindkraftverk på finskt territorium till Försvarsmakten i Finland.
Om Försvarsmakten i Sverige skulle ha synpunkter, är det då en fråga som de två Försvarsmakterna potentiellt skulle kunna diskutera?
– Det är möjligt att man då inom ramen för det operativa samarbetet mellan länderna skulle ta ställning till ärendet. I vilket fall som helst är det den finska försvarsmakten som har beslutsansvar i frågan.
Kevin Eriksson