Varför ordnade Hållbart initiativ det här seminariet?
– Östersjön är ett riktigt aktuellt ämne, speciellt med tanke på fiskesituationen. Allt fler industritrålare rör sig runt våra vatten, vilket skapar svårigheter för det kustnära fisket, säger lagtingsledamot Simon Holmström.
– Vi bjöd in experter som Erik Bonsdorff, Sonja Salovius-Laurén och Anders Kiessling för att belysa Östersjöns tillstånd, behovet av skydd och utvecklingen av tekniker.
Stockholms länsfiskekonsulent Henrik C Andersson talade om industritrålninges effekter. Han föreslog att den bör förbjudas.
Vilken fisk handlar det om?
– Trålningen har ökat på grund av behovet av fiskfoder, och då handlar det om strömming och vassbuk som behandlas i Danmark och sedan används inom vattenbruk. En fråga som debatterades mycket är om det verkligen är hållbart att länsa vissa området på fisk för att producera fisk i andra områden och samtidigt bidra till näringsbelastningen.
Gemensam förvaltning
Henrik C Andersson talade även om ekosystembaserad förvaltning.
– Han föreslår att Ålands hav ska förvaltas av Ålands landskapsregering, Stockholms län och Uppsala län tillsammans. Det är en intressant idé som är ny för mig, säger Simon Holmström.
Vad är målsättningen med den?
– Nya förbättringsåtgärder och även att man följer upp dem. Vad innebär till exempel ett trålfiskeförbud för sälar, blåstång och övergödning? Det är intressant ur ett vetenskapligt perspektiv och som ett pilotprojekt skulle det kunna vara intressant för andra områden i Östersjön.
Hur får man till ett trålfiskeförbud?
– Vi vill att Åland ska utreda om man kan flytta trålfiskegränsen ut till tolv nautiska mil från land, i stället från nuvarande fyra nautiska mil.
– Henrik C Andersson, som väckt förslaget om en gemensam regional förvaltning säger att det finns ett politiskt intresse för det inom Stockholms länsstyrelse. Det pågår samtal med Åland och Uppsala.