Stadsarkitektkansliet har tagit fram ett utkast till ändrad stadsplan för de gatu- och parkområden där stadens esplanader löper i öst-västlig och nord-sydlig riktning. Syftet är att bevara esplanadernas karaktär genom att skydda dem. Förslaget beskrivs närmast som en bevarandeplan av de värdefulla och uppskattade miljövärdena.
Enligt den nu gällande stadsplanen finns inget skydd för träden. Det är inte heller reglerat att esplanadytan ska vara en obebyggd och allmänt tillgänglig parkmark.
Av beredningen i ärendet framgår att de cirka 320 träden planterades etappvis under en lång period. De äldsta planterades på 1890-talet. De yngsta är cirka 40 år gamla.
Enligt landskapsregeringens kulturbyrå har Mariehamns esplanader och S:t Görans kyrka, med församlingshem och omgivande miljö, fundamentala kulturhistoriska värden på såväl lokal som nationell nivå.
Enligt landskapsregeringens miljöbyrå är området en viktig grön korridor för både djur och växter.
Ska vårdas
I utkastet delas området in i fyra delar. Samtliga föreslås vårdas som historiska parker. Den östvästliga esplanaden är den som binder samman hamnarna och som har planterade lindar i fyra rader. Här föreslås bland annat att trädbeståndet ska vårdas så att dess livskraftighet bevaras. När trädbestånd förnyas ska man se till att parkens historiska och landskapsbildmässiga värde bevaras.
Den nordliga esplanaden, norr om S:t Görans kyrka, är en anlagd, ”engelsk park” med diagonala gångar och oregelbundet placerade tallar och björkar. Här föreslås bland annat att större, solitära träd ska vårdas på motsvarande sätt som lindarna i den östvästliga esplanaden.
Den sydliga esplanaden ligger söder om det före detta rådhuset. Den utgörs av en mer naturpräglad miljö med mer naturligt förekommande träd och ängsvegetation. Förutom skydd för större träd föreslås även att gångstigen genom parkområdet mellan Väktargränd och Mekmattesgränd ska bevaras och att gräset ska klippas så att den upphöjda vägkroppen kan avläsas. Informationsskyltar föreslås berätta om vägens historia som en del av Övernäs bys hamnväg till sjövistet vid Svibyviken.
Begär utlåtanden
För det fjärde området, stadshusbacken, föreslås också att en gammal gångstig ska bevaras och förses med informationsskyltar. Ett annat förslag är att konstverk som placeras i parken bör stöda områdets historiska karaktär.
Förslaget inför nämndens möte i morgon kväll är att utkastet till ändring av stadsplanen ska omfattas och att man ska begära in utlåtanden av Mariehamns församling, infrastrukturnämnden samt kultur- och fritidsnämnden.
Anna Jakobsson