Justitieministeriet informerar om förslaget i ett pressmeddelande. Man vill att lagringstiderna för anteckningar om betalningsstörningar, så kallade betalningsanmärkningar, ska förkortas.
Enligt förslaget ska anmärkningen strykas en månad efter att kreditupplysningen fått kännedom om att betalning skett. Med den gällande lagen lagras till exempel utsökningsuppgifter i kreditupplysningsregistret i tre år och en ny anmärkning kan förlänga den här tiden. En ny betalningsanmärkning skulle enligt det nya förslaget inte förlänga lagringstiden.
”Genom att förkorta giltighetstiden för betalningsanmärkningar vill man förbättra ställningen för dem som råkat i ekonomiska svårigheter. En betalningsanmärkning kan till exempel göra det svårare att få en hyresbostad, teckna en försäkring eller i vissa fall till och med att få jobb”, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson enligt pressmeddelandet.
Kritik mot förslaget
Anna-Maja Henriksson säger att den föreslagna reformen är mycket viktig, eftersom man med hjälp av den kan ingripa i situationer som upplevs oskäliga då en anmärkning kvarstår trots att skulden har betalats. Men till Hufvudstadsbladet säger hon även att kreditinstitutionerna och finansbranschen är kritiska till den föreslagna lagändringen i sina utlåtanden om förslaget.
Andelsbanken för Ålands vd Johnny Nordqvist säger man för deras del inte har tagit ställning till förslaget.
– I vår kreditbedömning är det här bara ett av de instrument som vi har som hjälpmedel. Vi gör bedömningar på andra sätt också, och i det här skedet är det här förslaget ingenting som vi tittar närmare på, säger han.
”Stänger dörrar”
Ekonomirådgivare Gunilla Holmberg vid Folkhälsan på Åland säger att förslaget låter bra, men tillägger att hon inte har så mycket information om vad det innebär än.
– Ser man det ur klientens perspektiv, som vi jobbar för, tycker jag att det låter som ett bra förslag. Alla människor kan hamna i ekonomisk knipa. Har man hamnat i registret och verkligen betalat låter det skäligt att man kan ta bort anmärkningen. För den enskilda individen är det bättre, säger hon.
Märker ni att betalningsanmärkningar ställer till det för folk?
– Ja, visst har de gjort det. En anmärkning stänger dörrar i det ekonomiska livet, även om det står att den är betald.
Vissa personer har kanske inte heller haft full insikt om vad en betalningsanmärkning innebär och att den kan finnas kvar i flera år.
– Men vi har även klienter som tycker att det är bra att anmärkningen finns. De tycker att det är bra att de inte längre kan ta till exempel snabblån, säger Gunilla Holmberg.
Det är klart att man ska ha en betalningsanmärkning när den är befogad, säger hon.
– Men den behöver inte finnas där i två till tre år, även om det syns att den är betald.