Ålandstidningen har tidigare skrivet om Företagarna på Ålands (FPÅ) omfattande projekt för att anlägga 16 discgolfbanor på Åland. Som en del av projektet ingår bland annat att bygga ut dagens befintliga niohålsbana i Badhusparken i Mariehamn.
För att förverkliga ambitionen med banan i Mariehamn, samt för att engagera fler i den åländska discgolfen, har föreningen AX Discgolf rf UBV bildats.
Discgolfentusiasten Tim Granström, som flyttade till Åland för två år sedan, är ordförande och en av initiativtagarna bakom föreningen.
– Hemma i Finland sysslade jag med discgolf i tolv år innan jag flyttade till Åland. Jag spelade, tävlade och var engagerad i föreningsverksamhet. Så när jag kom hit började jag direkt utreda om det fanns någon förening, vilket det inte fanns.
– Nu under våren, i samband med coronaviruset, har jag varken haft jobb eller studier och därför kände jag att jag nu har tid att starta upp något jag brinner för. Jag har också träffat många på banan som tänkt i samma banor, så vi slöt ihop oss och fick i gång den här processen.
För närvarande är man åtta personer i styrelsen.
– Men jag vet nog åtminstone 50 personer som blir medlemmar så fort vi får upp ett bankkonto i föreningens namn.
Vill engagera fler
Tim Granström berättar att aktiviteten på banan i Badhusparken under våren ökat enormt – och ett av föreningens mål är att engagera fler spelare.
– Vi vill få med allt från unga killar och tjejer till äldre. Alla ska kunna vara med och tanken är att vi ska börja hålla träningar där vi lär ut grunderna. Vi kommer också att anordna veckotävlingar och diverse andra roliga tillställningar – och till hösten planerar vi ett klubbmästerskap.
– Det är det här årets planer. Sedan får vi se vad som kan behöva förändras i framtiden.
I en ansökan till infrastrukturnämnden i Mariehamn har föreningen nu anhållit om att få utöka antalet hål från nio till 18 på banan i Badhusparken.
– Vi vill gärna som förening ha ansvar över hela banan för att kunna bygga ut den och se efter den i framtiden. Finansieringen kommer via FPÅ och arbetet från föreningsmedlemmarna i form av talkoarbete.
Bänkar och faciliteter
I ansökan listar föreningen också flera andra åtgärder man har som ambition att genomföra på banan. Bland annat vill man få till bänkar och sopkorgar vid varje tee, anslagstavlor, övningsområden och trappor och liknande för att underlätta färden mellan hålen.
I siktet har man även att utveckla hålen på banan för att göra dem säkrare och svårare.
– Säkerheten på banan är viktig.
Av ansökan framgår det vidare att föreningen tillsammans med Ålands Discgolf förbund rf UBV, vill använda Doktorsvillan som klubblokal och i samarbete med en krögare ha servering i huset samt en prodisc shop.
– Jag och Mats (Adamczak reds. anm.) har diskuterat mycket de senaste månaderna. Vi samarbetar mycket.
Hoppas på snabbt beslut
Under infrastrukturnämndens möte i måndags presenterades ärendet och tanken är att nämnden ska fatta ett beslut vid nästa möte.
– Inför det har jag bjudit in nämndmedlemmarna för att visa hur de nya hålen är planerade. Min förhoppning är att allt ska kunna vara klart i mitten på juli.
Tim Granström säger att en utbyggnad av banan också skulle vara viktig för att minska belastningen på naturen i området – något banan kritiserats för.
– Det är väldigt viktigt för att minska slitaget. De nuvarande nio hålen går man själv på 25 minuter, men om vi får bygga ut banan tar det 1,5 timme att gå hela banan – vilket innebär att spelarna kommer gå färre varv.
På bilden Jonny Sederström, Björn Hägerstrand och Bo-Erik ”Bosse” Söderlund som var involverade i projektet då discgolfbanan byggdes.
Kevin Eriksson