Fastighetsverket och föreningen Stora båtskär har ingått ett tioårigt arrendeavtal om ön Stora båtskär söder om Mariehamn.
Föreningen ska muddra och rusta upp hamnen, renovera lotshuset och göra ön mer tillgänglig för besökare. Det bakomliggande syftet är att skydda sjöfåglarna som häckar där. Både renoveringen och fågelskyddet drivs som Leaderprojekt.
Nu har ett arrendeavtal slutits med Landskapets fastighetsverk.
– Båda parter ska känna sig trygga med satsningen och nu har vi en långsiktig plan för den, säger Lucas Wideman som är ordförande i föreningen Stora båtskär.
Hamnen först
Muddringen i hamnen har redan inletts och den fortsätter under 2021. I planen för nästa år ingår även att göra de mest nödvändiga reparationerna på lotshuset. Man vill säkerställa att byggnaden inte blir i ännu sämre skick än vad den redan är.
– Mycket av reparationerna hänger på att hamnen först blir uppfixad, säger Lucas Wideman.
Andra åtgärder som ska vidtas är att laga ett brunnslock och att fixa utedasset som har rasat ihop.
Främst örnar
Projektet Stora båtskär hör ihop med Ådans vänner-projektet. Ådans vänner vill förbättra möjligheterna för sjöfåglar att häcka i området. Det gör man genom att vistas på platsen och på så vis skrämma bort predatorer.
– Det är främst örnar som man behöver jaga bort genom att väsnas lite, till exempel genom att lyssna på radio, säger Lucas Wideman.
För att lyckas måste man vara på platsen alla dagar, dygnet runt under häckningsperioden. Projektet hjälper till med det på flera sätt. För det första ska de planerade arbetena utföras i vår, under häckningsperioden. När Lotsstugan sedan är renoverad får man en fast punkt att utgå från i det fortsatta arbetet med att skydda fåglarna. Och genom att underlätta för allmänheten att besöka och vandra på ön blir det fler personer som stör predatorerna.
– Genom att vistas där håller man rovdjuren borta, säger Lucas Wideman.
Var en lotsstation
Historiskt fungerade ön Stora båtskär under långa tider som lotsstation i den öst-västliga farleden mellan Finland och Sverige innan Kobba klintar tog över som lotsstation in till Mariehamn, skriver Fastighetsverket i ett pressmeddelande om arrendeavtalet.
Fastighetsverket ska förse föreningen med material. Arbetet görs på frivillig basis av föreningens medlemmar.
”För oss är det kostnadseffektivt att förse en samarbetspartner med rätt typ av kulturhistoriskt byggmaterial, till exempel fasadbräden, medan de sen sköter transporter och själva renoveringen”, säger Anni Mainela, chef på enheten kulturarv inom Fastighetsverket, enligt pressmeddelandet.
En vandringsstig ska också skapas på Stora båtskär, enligt samma koncept som Fastighetsverkets övriga vandringsstigar.