Rättegången mot ett föräldrapar som misstänks för att ha orsakat sin dotter livshotande skador genom svält hölls under torsdagen i Ålands tingsrätt. Enligt åklagaren handlar det om en allvarlig försummelse där barnet, som var sex månader gammalt vid omhändertagandet, hamnade i akut behov av vård. Föräldrarna nekar till brott.
Flickan kom till Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) efter att barnskyddet slagit larm. Där konstaterade vårdpersonalen att barnet var svårt undernärt, blekt och i ett kritiskt skick.
”Svälten var potentiellt livshotande. Om hon inte kommit in hade hon successivt blivit sämre och det hade inneburit fara för liv och hälsa”, står det i läkarutlåtandet från ÅHS.
Barnet, som fötts utanför Åland, vägde vid sex månaders ålder 4,8 kilo – en vikt som enligt vården ligger tydligt under det normala. Efter att hon placerats i vård ökade vikten snabbt och utvecklingen förbättrades.
Riskerar fängelse
Ledande landskapsåklagare Henrik Lindeman har väckt åtal för grov misshandel, alternativt grovt vållande till kroppsskada.
– Föräldrarna har haft det fulla ansvaret för sitt barn. Barnet befann sig i ett allvarligt näringstillstånd, och den svåra undernäringen har lett till skador som enligt åtalet är att betrakta som grova, säger han.
Henrik Lindeman har ännu inte framfört något preciserat straffyrkande, något som enligt honom kommer att ske vid den fortsatta rättegången den 28 april. Han konstaterar dock att om tingsrätten bedömer att det rör sig om grov misshandel, är fängelse den enda möjliga påföljden enligt lag.
Målsägandeombudet Sara Karlman beskriver att föräldrarna hållit sig undan samhällets instanser.
– De levde ett kringflackande liv och höll sig undan i sin lägenhet. Barnet skulle inte ha överlevt utan vårdinsatser. Det finns ingen alternativ förklaring till de skador hon fått, säger hon.
Skadeståndsanspråken uppgår till totalt 18.000 euro – varav 10.000 för bestående skador och 8.000 för lidande.
Föräldrarna nekar
De åtalade föräldrarna bestrider både åtalet och skadeståndskraven. De menar att flickan ammades vid behov och att de aldrig misstänkte att något var fel.
– Det är två helt normala föräldrar som tagit hand om sitt barn. Modern har lång erfarenhet av amning. Hon har inte upplevt något konstigt och pappan hade ingen anledning att misstänka undernäring, säger deras försvarare, advokat Markus Hamro-Drotz.
Pappan uppger att familjen hade svårt att få tillgång till den offentliga vården på Åland efter flytten hit.
– Vi trodde att vi vilken dag som helst skulle bli kallade till barnrådgivningen. Vi hade inte råd att bekosta vårdbesök själva, säger han.
I samband med att barnet omhändertogs skickade han ett mejl till socialtjänsten där han tog på sig ansvaret:
”Jag kommer aldrig att glida på ansvarsfrågan. Vi mår båda dåligt och fäller tårar över vad vi har ställt till med här”, skrev han då.
Vid rättegången säger han att han inte längre delar socialtjänstens uppfattning om skuldfrågan. Han anser även att ärendet präglats av partiskhet.
– Ärendet kryllar av jäv, säger han.
”Vi älskar henne”
I förhör beskriver föräldrarna en nöjd och glad baby som ammades fritt, när hon ville och i den mängd hon själv styrde. Mamman säger att flickan verkade må bra och att inget tydde på att något var fel.
– Jag ammade så fort hon ville, ända tills hon släppte. Så ofta hon ville, säger mamman.
Pappan menar att han främst stöttade matningen praktiskt genom att ta hand om de andra barnen i hushållet.
– Bröst är inte genomskinliga. Det finns en gräns för hur mycket information man kan ha om hur mycket barnet får i sig. Men jag hade ingen anledning att misstänka att något var konstigt.
Trots den svåra situationen säger han att deras kärlek till dottern aldrig har förändrats.
– Vi älskade och vårdade henne. Vi älskar henne fortfarande.
Flickan är i dag omhändertagen av sociala myndigheter. Föräldrarna yrkar också på gottgörelse med hänvisning till att det dröjde ett år och fyra månader från det att de informerades om misstankarna till dess att de förhördes.
Vad är grov misshandel?
• Grov misshandel är ett brott som enligt finländsk lag innebär att en person utsätter någon för särskilt allvarligt fysiskt våld eller orsakar svåra skador. Bedömningen görs utifrån omständigheterna. Exempelvis om offret varit särskilt skyddslöst, om gärningen varit livshotande eller lett till bestående skador.
• Straffet för grov misshandel är fängelse i minst ett år och högst tio år.