Vid en gatusyn 2015 noterade Mariehamns stads byggnadsinspektion brister i fasadens skick på Ålandsvägen 65A, ett k-märkt hus ritat av Hilda Hongell.
Efter korrespondens med fastighetsägaren beslöt byggnadsnämnden att fasaden skulle åtgärdas senast i oktober 2017. Man beslöt också om vite i fall saken inte åtgärdades.
I slutet av 2017 gav nämnden ett tvåårigt uppskov med åtgärderna. Det fanns då en åtgärdsplan och flera entreprenörer var inkopplade. Husets hängrännor hade också bytts ut.
Enligt en granskning utförd av Investigo Ab måste husets grund förstärkas och vattentaket förnyas innan invändiga eller ytliga renoveringar utförs. Byggnadens grund är utsatt för så pass allvarliga försänkningar att omfattande ingrepp behöver göras.
Vid byggnadsnämndens möte i tisdags konstaterades att fastighetens fasad ännu inte åtgärdats. Än en gång fanns dock en plan för renovering som enligt ansökan om uppskov måste utföras innan man kan ta sig an fasaden. Nämnden beslöt att ge ett uppskov om ytterligare två år.
I ansökan om uppskov skriver ägarens representant att det i det här skedet inte är möjligt att säga hur mycket av taket och träkonstruktionen som kan bevaras med tanke på potentiella överbelastningsskador.
Utförlig plan
Billy Eriksson, vikarierande byggnadsinspektör vid Mariehamns stad, föredrog ärendet för byggnadsnämnden i tisdags. Han säger att nämnden kände sig trygg med fastighetsägarens åtgärdsplan och därför medgav ytterligare ett uppskov.
– För nämndens del handlade ärendet om gatusynen, det vill säga uppfräshning av fasaden mot gatan, men i och med att det planeras så omfattande renovering såg man ingen mening med att ställa krav på fasaden nu, säger han.
Någon gräns för hur många uppskov en fastighetsägaren kan få för att åtgärda brister kan enligt honom inte fastslås.
– Det beror på förutsättningarna. Till det här ärendet hade ägaren en välgjord och utförlig handlingsplan, och vi såg ingen orsak att ifrågasätta den.
Extra noggranna
Gatusyn utförs en gång per år, så att Mariehamns centrum kontrolleras varje år och södra och norra delarna av staden omväxlande besöks vartannat år. Fokus är enligt Billy Eriksson på att fasaderna mot gatan ska se välvårdade ut. I centrum är man extra noggranna.
Nästa gatusyn är i slutet av maj, och då är det, förutom centrums, även södra Mariehamns tur.
Henrik Herlin