Östersjöns mående är en ständigt pågående diskussion och i början av året gick en omfattande kartläggning gjord av Finlands miljöministerium om havsmiljöns tillstånd i Finland 2018 ut på remiss. I rapporten klassificeras Finlands havsmiljö med hjälp av elva deskriptorer som i sin tur är indelade i flera kriterier och indikatorer. Tillståndsrapporten visar att havsmiljön fortfarande på många sätt är dålig och i går föreläste Jan Ekebom under Östersjöns dag på Hotell Arkipelag.
– Det är en heltäckande rapport som tagit ett brett grepp kring hela problemet och vi har fått mycket beröm för arbetet. Den här tillståndsrapporten ska följas upp av en övervakningsprogram och senare resultera i en åtgärdsplan som ska lämnas över till statsrådet.
Jan Ekebom säger att det under många år varit uppenbart att något måste göras för att svänga trenden kring havsmiljön.
– Vi ser till och med på satellitbilder att det inte står rätt till och rapporten visar att Östersjön fortfarande är övergödd.
Socioekonomiska orsaker
Jan Ekebom berättar att han under dagen bland annat pratat om hur långt ifrån miljömålen man är i nuläget.
– Havsmiljön är i dåligt skick och det absolut största problemet är övergödningen. Men det finns också ljuspunkter. På flera ställen i Finska viken ser vi att förekomsten av näringsämnen minskar och flera djurarter som lever i eller runtom havsmiljön har blivit starkare. Kvävehalterna i Ålands hav sjunker och klorofyllhalterna blir lägre. Vi är på rätt väg.
Ett område som Jan Ekebom också jobbat mycket med, och pratar om under dagen, är de socioekonomiska aspekterna av Östersjöns välmående.
– Vi vill veta vad folk anser om Östersjön och vad havet har för betydelse för dem. Folk är intresserade och bryr sig om havet eftersom vi bor vid och använder oss av det och jag tror det är viktigt att skapa sig en bild av det och informera människor.
Når inte målen
Senast en tillståndsrapport om havsmiljön publicerades i Finland var 2012. Tre år senare antog man en åtgärdsplan.
Hur har den åtgärdsplanen påverkat havsmiljön under de senaste tre åren?
– Svaret är att vi inte riktigt vet. Vi följer fortfarande upp åtgärderna och i dag kan vi inte exakt peka ut vad som påverkat eller inte påverkat halvsmiljön.
Som läget ser ut just nu kommer inte heller Finland att nå målen i vattendirektivet innan 2020. Jan Ekebom menar att det är en extra anledning till att verkligen ta tag i situationen.
– Det har tagit 30 år att förstöra Östersjön och det kommer att ta 30 år att återställa havsmiljön igen. Vi har långt kvar att vandra men jag tycker att det är bra att man satte en så kort tidsperiod när man gjorde upp målen. Nu påminns vi om situationen och blir lite stressade.
– Det är viktigt att man inte tappar greppet efter fem år när man arbetar med något som kan ta 50 år att köra i mål.
Kevin Eriksson