För ett år sedan började Ålands skogsindustrier fälla stående träd igen efter stormen Alfridas framfart i januari 2019. Nu har man tagit tillvara alla vindfällen som är av ekonomiskt intresse att få ut, enligt Ålands skogsindustriers skogschef Oskar Qvarnström.
– Antingen har terrängen gjort att man inte får bort resten, eller så är det för få vindfällen per hektar för att det ska löna sig, berättar han.
Stormen ledde också till ett ökande bestånd av granbarkborrar som nu börjat sprida sig till levande träd.
– Vi har alltid haft en liten population av granbarkborrar på Åland, men i och med att virket låg kvar länge i skogarna har populationen fått fart. I dag ser man stora skador utspridda över hela Åland. Det innebär att sådant virke som kunde användas som sågtimmer ännu ett och ett halvt år efter stormen faller i dagens läge i värde från timmer till brännved på bara några veckor.
– Det här innebär allvarliga ekonomiska konsekvenser för markägarna, säger Oskar Qvarnström.
Kvarlämnat virke ofarligt
Efter stormen har 800.000 kubikmeter skog röjts. Det motsvarar fyra års avverkning, enligt Ålands skogsvårdsförenings verksamhetsledare Torbjörn Björkman. Han påpekar att det virke som ligger kvar i dag inte innebär någon större fara för de levande träden.
– Det ökande granbarkborrebeståndet berodde på det virke som blev liggande sommaren efter Alfrida, men den döda ved som ligger kvar i dag är bara till nytta för olika skalbaggar, säger han.
Kan bli virkesbrist
Under vintern har skogsägare ägnat sig åt att fälla stående träd i utkanten av sönderblåsta ytor för att kunna plantera enhetliga ytor.
– Sen kommer man att hugga barkborreskadade träd. Kanske blir det någon slags normalsäsong först nästa höst, säger Torbjörn Björkman som samtidigt påpekar att man på grund av stormen tvingats avverka mer skog än vad som växer.
– Skogsägarna kommer att behöva gå på sparlåga och bara fälla det nödvändigaste framöver. Därför kan det bli virkesbrist om två år, det får tiden utvisa, säger han.
Finns det områden kvar som inte har röjts efter stormen?
– Det är klart att det finns områden kvar som borde ha retts upp. Normalt sett måste man röja upp när man har mycket vindfällen, men i och med Alfrida fick man undantag för det. På enstaka ställen ligger det kvar större volymer som kanske beror på att skogsägarna inte bor på Åland eller att skogarna finns i avlägsna områden.
Hur allvarligt är läget med granbarkborrarna på Åland?
– Det är ganska allvarligt. I Centraleuropa och i Sverige har borrarna sopat rent vissa områden och där har man stora bekymmer. Eftersom det är lite nytt för oss är det ibland svårt att säga om angreppen kommer att förstöra hela skogen eller om man kommer undan med att avverka de träd som är angripna. Men det är nog många som tar det säkra före det osäkra och avverkar när de ser att det börjar torka i trädtopparna.