Från och med 2021 är det Kommunernas socialtjänst (KST) som ska ordna sådan sysselsättningsverksamhet för personer med fysiska och psykiska funktionsnedsättningar som bedrivs vid Fixtjänst.
I dag är Ålands handikappförbund huvudman för Fixtjänst. Landskapet står för cirka hälften av kostnaderna genom Pafmedel. Resten av finansieringen står kommunerna för. I och med övergången till KST är tanken att Pafmedlen ska halveras 2021 och dras in helt från och med 2022.
Det nuvarande avtalet om verksamheten har sagts upp av Ålands kommunförbund. Nu behöver antingen KST ta över Fixtjänst eller så måste ett nytt avtal ingås mellan Ålands handikappförbund och KST, om Fixtjänst ska kunna fortsätta sin verksamhet. Men det har inte gjorts ännu, enligt verksamhetsledaren Cita Nylund.
– Det går trögt. Tiden håller på att rinna ut. Vi behöver ett avtalsförslag i maj, annars måste vi starta processen med att avveckla verksamheten och säga upp personal, säger hon.
”Bekymmersamt”
Att avveckla verksamheten handlar förutom uppsägningarna om att säga upp avtal med företag och samarbetsparter. Lokalen, som ägs av handikappförbudet, kan inte heller stå tom någon längre tid.
– Det kostar för mycket, säger Cita Nylund.
Enligt Cita Nylund är alla inblandade parters avsikt att hitta en lösning.
– Men vi har inget avtal och inga medel för nästa år. Vi har inget ”på papper” och det är mycket oroande.
Fixtjänsts personal består av fem personer. 32 personer arbetar i verksamheten som så kallade skyddsarbetstagare.
Cita Nylund hoppas i första hand på ett avtal som innebär att Fixtjänsts verksamhet kan fortsätta i handikappförbundets regi under 2021. Under det året skulle man sedan kunna arbeta med att få in Fixtjänst i KST:s verksamhet.
KST har ingen skyldighet att överta sysselsättningsverksamheten i exakt den formen.
– Men det här är en väl fungerande verksamhet för människor som verkligen är beroende av den, säger Cita Nylund.
– Tanken med socialvårdslagen är att förbättra för klienterna, inte att riskera tillvaron för dem. Det var inte därför man skapade KST. Därför är det här bekymmersamt, säger hon.
”Nytt för oss alla”
Runar Karlsson är styrelseordförande för KST. Även han förespråkar en övergångsperiod under vilken handikappförbundet fortsätter att driva Fixtjänst under ett år.
– Vi har diskuterat det här i styrelsen. Mycket är nytt för oss alla. Vi har besökt Fixtjänst och fått en inblick i verksamheten, som ska implementeras med KST så småningom. Exakt hur får framtiden utvisa. Det finns inget beslut än om omfattningen. Många står i kö och formellt sett måste det beslutet tas av den som betalar, det vill säga av kommunerna, säger han.
Men det måste bli en smidig övergång för klienterna, säger Runar Karlsson.
– Naturligtvis ska vi sköta det på ett sätt som är bra för dem.
Signal om Pafmedel
KST-styrelsen ska fatta beslut om Fixtjänst i mitten eller i slutet av maj, enligt Runar Karlsson.
– Förslaget inför styrelsemötet kommer att vara att KST skriver avtal med handikappförbundet så att verksamheten bedrivs som nu även under 2021.
Bruttokostnaderna beräknas till 600.000 euro. Runar Karlsson räknar med ett Pafstöd på cirka 300.000 euro.
– Vi har fått positiva signaler om det från landskapsregeringen. Men beslutet måste fattas av lagtinget.
– Problemet rent allmän med KST är att ingen vet vad den nya lagstiftningen leder till för kostnader och hur mycket pengar KST behöver få av kommunerna. Det hänger en hel del saker i luften, men i styrelsen måste vi ändå fatta beslut. Sedan får det beslutas om finansieringen i efterskott. Det tror jag att kommunerna förstår, säger Runar Karlsson.
Anna Jakobsson