Lagtingets finansutskott uttrycker sig synnerligen kritiskt om regeringens budgetförslag och varnar för stora underskott.
LAGTINGET I går blev finansutskottets (FU) betänkande över landskapsregeringens budgetförslag för 2009 offentligt.
Det är ett bekymrat utskott som fattat pennan. Den finansiella kris som rådde i höstas, när budgeten bereddes och presenterades, har fördjupats och väntas övergå i en ovanligt djup lågkonjunktur. Det åländska näringslivet påverkas, även om det sker med viss fördröjning och slår lite olika i olika branscher.
Nedgång i byggsektorn
Enligt FU påverkas passagerartrafiken minst av nedgången. Kortare och billigare resor gör Åland intressant. Fraktsjöfarten påverkas däremot negativt liksom bank- och försäkringssektorn.
För tillverkningsindustrin väntar lägre orderingång och för byggsektorn är en nedgång att vänta. Från halvårsskiftet 2009 blir det enligt FU brist på byggprojekt även för de större byggföretagen och permitteringar kan vara att vänta. Utskottet uppmanar därför LR att tidigarelägga olika byggprojekt och andra investeringar.
Justera klumpsumman
Också för den offentliga ekonomin väntar sämre tider. Klumpsumman till Åland 2009 minskar med 10 miljoner euro jämfört med förhandsuppgifterna. FU är bekymrat; om klumpsumman och flitpengen minskar medan konsumtionsutgifterna inte gör det kan det bli relativt stora underskott i budgeten under flera år.
FU uppmanar landskapsregeringen att uppta förhandlingar med riksmyndigheterna om en revidering av hur klumpsumman ska beräknas. I dag får Åland 0,45 procent av statens inkomster och FU avser sannolikt att eftersom Åland tagit över fler behörighetsområden bör klumpsumman justeras uppåt.
Förhandla med Norden
Men utskottet skriver också att LR i större utsträckning ska använda de skatteinstrument som står till landskapets förfogande. För skatteövertagande gäller att ju mer skattebehörighet Åland får ta över, desto mindre blir klumpsumman.
FU uppmanar dessutom LR att ta initiativ till förhandlingar inom Norden med målet att folk ska betala skatt där de bor.
Korrigera utgifterna!
När det gäller utjämningsfonden för sämre tider är FU bestämt: medlen får in användas till ökade offentliga konsumtionsavgifter. Pengarna ska i stället stimulera till ökad tillväxt, sysselsättning och skattelättnader.
I samband med en tilläggsbudget vill FU se korrigerade utgiftstak för alla verksamheter. Utgiftstaken ska anpassas till förväntade inkomster.
Krav på kommunerna
När det gäller kommunernas ekonomi intar FU en sträng hållning och inskärper vikten av att kommunerna själva sköter sin ekonomi. Extra stöd från landskapet kan komma i fråga bara i undantagsfall. För de kommuner som får stöd ska stränga krav på nedskärningar uppställas.
Också i övrigt gäller hårda bandage. FU skriver att "vissa projekt som inte medför stimulans till ekonomin bör invänta bättre konjunkturläge". FU uppmanar LR att i en tilläggsbudget närmare redogöra för vad och hur man prioriterar. Ingen verksamhet bör undgå granskning, skriver FU.
Utskottet vill i tilläggsbudgeten också ha redogörelse för de olika stimulanspaket LR förbereder.
Flytta fiskodlingar
På miljöns område uppmanar utskottet LR att medverka till hållbart vattenbruk genom att fiskodlingar flyttas till mer lämpliga platser. Hushållens avfallsavgifterna bör differentieras och hållas på en rimlig nivå.
Danne Sundman (ob) och Camilla Gunell (s) har lämnat var sin reservation till FU:s betänkande. Sundman vill bland annat ha fler knarkhundar och motsätter sig att tv-avgiften höjs. Gunell är missnöjd med arbetet för hållbar utveckling och vill att miljöarbetet fokuserar på de sektorer som bidrar med de största utsläppen.
Kerstin Österman