De åländska fraktrederierna börjar känna av situationen på finansmarknaden. Först ut att lägga upp ett fartyg är Wega Shipping. Där riskerar upp till sex personer att friställas
SJÖFART Rederinäringen världen över påverkas av sviktande fraktunderlag och avvaktande kunder. I viss mån påverkas även fraktnäringen på Åland. Ett företag som tydligt märker effekten är Wega Shipping.
-Oktober och november har marknaden varit väldigt stilla. Vi har haft arbete för två fartyg men hade kapacitet för tre, berättar ägaren Simon Nordberg.
Därför har det lilla rederiet nu lagt upp ett av fartygen, Nathalie, fram till femtonde januari. I samband med det varslades åtta personer. Av dem har ett antal omplacerats inom företaget. Fyra till sex personer, i huvudsak vikarier, friställs. Ännu går alla på avgångsvederlag.
-Men vi arbetar för att vara så flexibla som möjligt. Om vi får en beställning för tio dagar sätter vi henne genast i drift igen, säger han.
Konkurrens från Estland
Enligt Simon Nordberg kommer vintern att bli tuff, alla aktörer inom sjöfarten kommer att påverkas. På kort sikt har man också att möta en växande konkurrens med estniska fartyg både i svenska och finländska hamnar, bedömer han.
-Balterna erbjuder låga priser bara för att kunna fylla sina båtar, samtidigt har de betydligt lägre driftskostnader.
-Men jag tror att det kommer att bli lättare bara konjunkturen stabiliserar sig. Marknadens behov förändras. Exempelvis såg vi ett behov av att transportera mindre partier efter recessionen på 90-talet säger han.
Ett rederi som är i riskzonen att drabbas av det ekonomiska läget är Rederi ab Lillgaard.
-Vi har inte märkt någon direkt minskning av lasterna i år, men nästa år är det osäkert, volymerna riskerar att svikta, säger vd Anders Nordlund.
Framförallt blir det ett ovisst år för de två av Lillgaards fartyg som går på kortare kontrakt.
-Vi har som ambition att inte lägga upp något fartyg, men det är svårt att veta när kunderna ännu inte vet hur det kommer att gå nästa år, säger han.
För merparten av Lillgaards fartyg ser det ändå positivt ut, det är i trafik på längre kontrakt enligt Anders Nordlund.
Drabbar operatörerna
På Birka Cargo är de ekonomiska effekterna av finanskrisen ännu inte kännbara. Anledningen är att samtliga lastfartyg är uthyrda på långa kontrakt till olika operatörer.
-Men vi har sett en tydligt minskning av lasten de senaste tre månaderna. På sikt är det inte bra för oss att det går sämre för våra kunder, säger vd Stefan Axberg.
Birka Cargos flotta består av ro-ro-fartyg. Den näringen är mer stabil än bulkfartygen och containerfartygen enligt Stefan Axberg.
-Ute i olika hamnar ser vi att många fartyg ligger på land, jag har förstått att lönsamheten har minskat dramatiskt.
Han beskriver att ett problem är att det vid sidan av minskade laster finns en överetablering inom sjöfarten. Under de goda år som har varit har många rederier investerat i nya båtar. Nu ska för många dela på för lite.
-Våra operatörer har i några år kunnat ha fullastade fartyg båda vägarna. I allmänhet kan vi se att båtarna inte är fullastade längre, säger han.
Lugnt hos Gustaf Erikson
Rederiaktiebolaget Gustaf Erikson är också någorlunda trygga i dagsläget enligt vd Ove Eriksson.
-Eftersom vi mest tar hand om andras fartyg och hyr ut andras fartyg har vi inte känt av finanskrisen speciellt mycket, säger han.
Gustaf Erikson är bara delägare i ett fartyg som är kontrakterat för lång tid.
-Det är klart att vi skulle känna av det om några av våra kunder skulle gå i konkurs. Men där är vi inte än, säger han.
Men en källa inom den åländska rederibranschen ifrågasätter hur tillförlitliga de långa kontrakten är.
-Under tidigare ekonomiska kriser har vi sett samma sak, kunderna säger upp de långa kontrakten när marknaden sviktar. Vad händer till exempel nu när Finlands skogsindustri halverar produktionen och varnar för driftsstopp? De kommer att vara tvungna att säga upp sina avtal med rederierna. Det känner alla till, men ingen vill verka svag utåt, säger källan.
Tone Nordling