Anna Alm är uppvuxen i Ämnäs i Finström men hon var väldigt mycket hos sin farmor i Tjudö där föräldrarna skötte om odlingarna.
– Jag ringde ofta till farmor och sa att nu kommer jag. När jag kom fram hade hon alltid plättarna klara så det var bara att äta, säger Anna.
På gården odlades det lök, purjolök och kinakål och Anna bestämde sig ganska snart för att hon aldrig skulle bli bonde.
I stället började hon i gymnasiet och sedan vid Ålands hotell- och restaurangskola.
– Jag hade inte några funderingar på vad jag skulle bli. Jag fortsatte sedan studera i Ekenäs vid handelsskolan. Jag började jobba vid Ålands hälso- och sjukvårds (ÅHS) lager.
I dag jobbar Anna på den offentliga upphandlingen vid ÅHS. Hon arbetar heltid samtidigt som hon och maken Jan tagit över gården i Tjudö och odlar äpplen.
Hur kom det sig att du började med det, du som inte skulle bli bonde?
– Det gick ganska snabbt. Man skulle få startbidrag om man tog över gården. Redan då var det främst äppelodling så det kunde inte jämföras med när det var andra odlingar på gården. 2010 tog jag över från mina föräldrar.
En hagelskur förändrade allt
Planerna var att fortsätta jobba som vanligt och att ta hand om äppelodlingen på fritiden. Men en hagelskur 2014 förändrade allt.
– Jag tänkte, vad gör vi nu? Men från den hagelskuren har allt annat vuxit fram.
Anna såg en annons om utbildning till mathantverkare och tillsammans med maken hakade de på utbildningen. Efter ett besök hos släkten i USA fick hon idén om att starta ett andelsjordbruk.
– Det betyder att man hyr ett äppelträd som vi tar hand om som våra egna medan den som hyrt trädet plockar äpplena själv. Sedan har vi börjat med mustning. Vi gör must på rena äppelsorter och av förstaklassäpplen. Vi blandar inte de olika sorterna.
Det är bara några av de saker som kom efter hagelskuren 2014 och som troligen inte skulle blivit av annars.
Vad har ni mera lärt er via mathantverksutbildningen som ni har användning av?
– Vi har lärt oss att ta tillvara mera från odlingen och vi har lärt oss att våga testa på lite andra saker som till exempel picklade äppelskott, syrap, müssli och chips. Äppelglögg kokade jag hela december, säger Anna och skrattar.
Då hon började mathantverksutbildningen funderade Anna på vad man skulle kunna göra med äpplen. För henne fanns det inte så många idéer.
– Men när jag gått den kom jag på att man kan göra allt och lite till av äpplen.
Leva på äpplena
2017 hyrde Anna och Jan ett mobilt musteri från Sverige och 2018 hyrde de ett från Finland. Nu har de ett eget mobilt musteri och kan på det sättet utveckla mustningen på ett helt annat sätt.
– Jag jobbar fortfarande heltid på ÅHS men skulle gärna i framtiden kunna jobba heltid med gården, det är min dröm.
Anna tycker att det roligaste är att åka på marknader och få grupper till gården.
– Det är så trevligt att få träffa människor. Sedan har jag hur många visioner som helst om olika produkter som jag vill prova på.
Om du inte håller på med äpplen, vad gör du då?
– Ja, vad gör jag då. Tittar på film, umgås med kompisar, äter gott och njuter av livet. Ibland åker vi till stugan för att koppla bort allt eller tar en ledig helg och besöker andra odlare med samma intresse.
Just nu är alla äppelträd klippta på gården och Anna väntar på att träden ska börja grönska och blomma. Sedan är äppelträdgårdssäsongen i gång på allvar.
» Födelsedag 50 år
Namn: Anna Christina Alm.
Född: Den 5 april 1970 i Finström, Ämnäs.
Bor: I Tjudö, Finström.
Yrke: Merkonom, servitör, mathantverkare, äppelodlare.
Familj: Maken Jan, sonen Benjamin, bonusbarnen Sara och Emil.
Intressen: Mathantverk, gården, gårdsturism.
Firar: Firar med familjen.
Nina Eriksson