Som Ålandstidningen berättade i går anmärkte stadens revisorer den 17 april på att ”stadens bolag köpt tjänster av närståendebolag utan konkurrensutsättning”. Hamnbolagets styrelseordförande Roger Jansson bekräftade under onsdagen att anmärkningen gällde åtminstone hamnbolaget.
När Ålandstidningen når honom på torsdagseftermiddagen säger han att fakturan från närståendebolaget – som ägs av en familjemedlem till en person i ledande ställning i hamnbolaget – uppgick till över 100.000 euro under 2017.
– Mer specifikt än så kommenterar jag den inte, men det är naturligtvis en betydande summa. Jag felciterades när du skrev att jag inte anser att hamnbolaget har köpt tjänster för ”särskilt stora summor” från den aktuella leverantören.
Enligt Roger Jansson hänger fakturan för 2017, som är väsentligt större än dem som närståendebolaget har skickat till hamnbolaget under tidigare år, samman med de arbeten som utfördes i hamnterminalen och hamnkontoret under fjolåret.
– Men jag blev ändå förvånad när jag såg de stora årsinköpen från den här firman, som tidigare har skickat fakturor som på årsbasis genomgående har varit mindre än dem från den andra firman som hamnen anlitar för den här typen av tjänster.
Upphandlades inte
Som framgick av gårdagens artikel har tjänsterna för vilka hamnbolaget har betalat närståendebolaget på löpande räkning aldrig upphandlats.
Enligt hamnbolaget har jävsproblematik ändå undvikits genom att ledningspersonen närstående firman inte har deltagit i besluten om köp av tjänsterna.
– Jag menar fortfarande att den lösningen har säkerställt att ingen har gynnats otillbörligt. Prissättningen har varit till hamnbolagets fördel, säger Roger Jansson.
Han framhåller att den oväntat stora årsfaktureringen från närståendebolaget var ett viktigt skäl till att hamnbolagets styrelse beslutade om nya upphandlingsrutiner i förra veckan.
– Det stora beloppet och stadsrevisorernas anmärkning var anledningarna. Besluten om ramupphandlingar av alla större tjänster för 2018 har redan fattats av styrelsen. Jag känner inte till utfallet av upphandlingarna, men det är tänkbart att det blir färre bolag som nu får möjlighet att sälja tjänster till hamnbolaget.
Robert Vickström