På onsdag offentliggör Mariehamns hamn Ab, som tidigare har meddelat att fjolårets transaktioner är affärshemligheter, alla fakturor för inköp av eltjänster under 2017. Det beskedet ger styrelseordförande Roger Jansson till Ålandstidningen på söndagseftermiddagen.
– Att vi inte gör det än tidigare beror på att vi måste hänföra respektive fakturor till rätt projekt för att göra situation överskådlig.
– Vi kommer även att redogöra för vilka personer i hamnbolaget som har beslutat om de aktuella inköpen.
Enligt uppgifter till Ålandstidningen uppgick faktureringen från det till vd Leif Ahlqvist närstående bolaget till 172.000 euro under 2017. Stämmer det?
– Det är den summa som stadsrevisorerna nämner i sitt protokoll till stadsstyrelsen. Och de framhåller samtidigt att fakturorna är marknadsmässiga.
”Konstigt om förtroendet borta”
Enligt stadsdirektör Barbara Heinonen bör du och Leif Ahlqvist ”överväga era förtroenden” efter att närståendetransaktionerna har uppdagats. Gör du det?
– Stadsdirektören var senast i tisdags en av de personer som beviljade hamnbolagets vd och styrelse ansvarsfrihet för 2017 och därefter återvalde desamma. Att förtroendet tre dagar senare skulle vara borta låter förvånansvärt, men jag får väl ringa och fråga henne om saken.
Enligt stadsdirektören har hon påtalat problemen med närståendetransaktioner i hamnbolaget under flera års tid. Varför har inte styrelsen agerat tidigare än i förra veckan?
– Vi agerade tidigare än i förra veckan. Redan 2015 beslutade jag att Leif Ahlqvist inte ska besluta om några inköp från den firma som han har närståendekopplingar till.
Men jag syftar på det upphandlingsförfarande som koncerndirektivet föreskriver. Varför har inte inköpen av de aktuella eltjänsterna upphandlats och därmed konkurrensutsatts?
– De allra flesta inköpen av sådan storlek som ska upphandlas har också upphandlats. Men i den mån misstag har skett beklagar jag dessa.
Känner du till några sådana misstag?
– De elinstallationer som hamnbolaget i fjol köpte i samband med en hissinstallation i Birka-terminalen borde ha upphandlats. Alla andra större inköp i det projektet upphandlades.
– Det är möjligt att fler misstag har begåtts, men jag har som styrelseordförande inte detaljkunskapen för att svara på den frågan i dag.
Vd fattade beslutan före bolagiseringen
Du säger att vd Leif Ahlqvist inte har deltagit i inköpsbeslut från firman närstående honom sedan 2015. Men även dessförinnan köpte hamnen tjänster av firman – vad gällde då?
– Före och strax efter bolagiseringen var Leif Ahlqvist den enda tjänstemannen vid hamnen som hade rätt att fatta vissa inköpsbeslut. Det är möjligt att han då beslutade om mindre inköp från närståendebolaget, men alla större inköp bör ha upphandlats.
Enligt uppgifter till Ålandstidningen uppbär Leif Ahlqvist lön från samma bussbolag som hamnbolaget under 2017 köpte icke-konkurrensutsatta tjänster av. Känner du till detta?
– Att Leif Ahlqvist kör buss på sin fritid är ingen hemlighet, och något som han beviljades tillstånd av från hamnbolagets styrelse 2015. Och hamnbolaget köpte under fjolåret, via Visit Åland, vissa tjänster av de två större bussbolagen på Åland, det stämmer.
Är inte det, att hamnbolaget har köpt ytterligare tjänster från bolag med koppling till vd utan att upphandla dessa, graverande i sammanhanget?
– Jag är inte insatt i hamnbolagets köp av busstjänster under 2017, och frågan om de borde ha upphandlats. Vad jag kan säga är att bolaget i år har upphandlat motsvarande tjänster.
Ålandstidningen har under veckoslutet sökt Leif Ahlqvist.
Robert Vickström