Stadsstyrelsen vill att polisanmälan ska göras snabbt, säger Barbara Heinonen.
– Inom ett par dagar, säger hon.
Är det alla tre i styrelsen som polisanmäls?
– Det står i beslutet att det gäller den tidigare styrelsen, så jag antar det. Det som diskuterades gällde styrelsen som helhet och en styrelse fattar kollegiala beslut. Men det handlar om en anmälan. Man är inte skyldig innan man har blivit dömd i en domstol.
De som ingick i den tidigare bolagsstyrelsen är Böge Holmberg, Sune Axelsson och Birgitta Johansson.
Stadsstyrelsens ordförande Tage Silander säger även han att anmälan kommer att gälla hela styrelsen.
– Man gör en polisanmälan utgående från det man anser har skett. Sedan är det upp till utredaren att se vem som har vilket ansvar, säger han.
”Brott mot jävsregler”
I beslutet framför stadsstyrelsen att man nu har bytt ut hela styrelsen i Enerexit och att man, genom beslutet att sälja Enerexit till Mariehamns energi, även har sett till att Enerexits uppdrag kan hanteras på ett lämpligt sätt av den organisation där problemställningarna hör hemma.
Därmed, anser stadsstyrelsen, är det dags för nästa steg.
Det innebär att Mariehamns energi, tillsammans med stadsledningen, sakligt ska pröva ”ansvarsfrågan och konsekvenserna av de brott mot jävs- och upphandlingsreglerna” samt övriga problem som uppstått i samband med den tidigare styrelsens hantering av verksamheten.
– Nu måste man se efter hur allt ligger till, säger Tage Silander.
Landskapets ansvar utreds
Mariehamns energi och stadsledningen ska även vidta ”de åtgärder som är nödvändiga för att stadens skattebetalare och elkunder kostnadsmässigt ska drabbas så minimalt som möjligt”.
Här nämner Barbara Heinonen olika saker som behöver utredas, till exempel den tidigare styrelsens ansvar för att det uppstått onödiga kostnader.
En annan ansvarsfråga som ska utredas har att göra med att bränslegrottan som Enerexit har i uppdrag att sanera. När det gäller miljöansvar ser man på vem som har förorsakat problemen, säger Barbara Heinonen. Det bolag som tidigare bedrev verksamhet i bränslegrottan var Ålands kraftverksaktiebolag.
– Det ägdes till hälften av Mariehamns stad och till hälften av landskapet. Det delades sedan upp i Kraftnät Åland och Mariehamns energi, säger Tage Silander.
Vill ha tillbaka egendom
Stadsstyrelsen betonar också att de tidigare styrelsemedlemmarna ska lämna tillbaka egendom som tillhör Enerexit.
– Det handlar främst om datorer och telefoner. Det är en uppmaning som görs för att försäkra sig om att egendomen lämnas tillbaka, säger Barbara Heinonen.
Stadsstyrelsen betonar att miljösaneringen ska göras i enlighet med tillsynsmyndighetens direktiv.
– Mariehamns energi och stadsledningen ska hjälpas åt att lösa det här. Det är viktigt för stadens miljöprofil, säger Barbara Heinonen.
Anna Jakobsson