Dagens ganska tekniska sexualbrottslag måste nyanseras och ta hänsyn till hur brottsoffer faktiskt reagerar.
Det anser Gustaf Nymalm, domare i Ålands tingsrätt med mångårig erfarenhet av att döma i sexbrottsmål.
-Vad vet lagstiftarna om rädsla? frågar han.
TINGSRÄTTEN Tingsdomare Gustaf Nymalm efterlyser ett fördjupat, psykologiskt mer kunnigt förarbete inför lagändringar på sexualbrottsområdet.
-Jag är bekymrad över hur det går till Finland. Man borde ta in sakkunskap från psykologer och kvinnojourer om hur brottsoffer egentligen reagerar vid övergrepp, säger han.
Han läser från en förteckning över de sakkunniga som anlitats vid den senaste sexualbrottsutredningen. Det rör sig om en tingsdomare, en polis, en advokat, en vice häradshövding och så vidare.
-Vad vet de om rädsla? Politikerna sätter en enorm tilltro till vad juristerna säger och missar gräsrotsperpektivet.
Lagen tar inte hänsyn till det som forskningen visat: att många sexbrottsoffer reagerar med skräckslagen passivitet istället för att försöka slå sig loss. Han konstaterar att alkohol inte nämns i lagtexten trots att den ofta spelar stor roll vid sexövergrepp.
Ohållbart
Gustaf Nymalm ser ett stort behov att stärka brottsoffrets ställning utan att samtidigt försämra den åtalades rättsskydd.
-Situationen är nästan ohållbar. Antalet friande domar i sexualmål är för högt på grund av de höga krav som ställs på bevisningen, förklarar han.
Han skulle vilja ändra ansvarströskeln för när ett brott enligt lagen begås.
-Jag tänker då i banorna att utöka straffbarheten vid övergrepp om brottsoffret befinner sig i en viss situation och att i lagen beskriva fall då sexuellt beteende eller handlande leder till straffrättsligt ansvar.
Eget förslag
Han har formulerat ett förslag till tillägg till strafflagens kapitel 20 som handlar om sexualbrott:
"Till straff enligt paragraf 1-5 skall även den dömas som utan våld utnyttjar att någon till följd av medvetslöshet, berusning, sjukdom, funktionshinder eller annat hjälplöst tillstånd inte kan försvara sig eller uttrycka sin vilja och gärningen uppfyller brottsbeskrivningarna för våldtäkt, grov våldtäkt, tvingande till samlag, tvingande till sexuell handling eller sexuellt utnyttjande. Samma gäller om brottsoffret på grund av rädsla ej vågar uttrycka sin vilja och rädslan beror på gärningspersonens tidigare beteende eller på grund av att brottsoffret befinner sig i ett särskilt utsatt läge."
Starka känslor
Sexmålen väcker väcker ofta mycket starka känslor i samhället.
-Friande domar möts av stor besvikelse. Folk tolkar det som att kvinnan inte blivit trodd. Men i fall där den åtalade är lika trovärdig som brottsoffret måste båda parter behandlas jämlikt.
Han tycker inte att de utländska exemplen på lagstiftning som inkluderat ett samtyckeskrav, givit mersmak.
-Se exempelvis på våldtäktsdomarna i Storbritannien. Inte har de blivit förnuftigare, snarare har det bara lett till nya problem.
En komplikation med samtycken är att de kan återtas när som helst. Kvar blir ett läge med ord mot ord efteråt. Bevissituationen förenklas inte.
Sexualbrott är en fråga som engagerar Gustaf Nymalm djupt.
-Jag minns faktiskt alla våldtäktsmål jag suttit domare för. Det är psykiskt mycket påfrestande och kräver enorma resurser av domstolen. Våldtäkt är det grymmaste brott en människa kan utsättas för. Det och mord.
Petter Lobråten