Det är stadens kultur- och fritidsnämnd som fattar beslut om stipendierna och i år delades de ut av nämndens ordförande Erica Sjöström (C).
I år går idrotts- och fritidsstipendiet till två personer, Mikael Virta och Linnéa Johansson för sitt arbete i Åland United. ”Mikael Virta har en omfattande och betydelsefull uppgift som sportchef för Åland United. Att lagbygget har lyckats och år 2020 lett till en unik framgång är mycket hans förtjänst. Mikael Virta har en passion för sporten, laget och föreningen som är sällsynt i dag. Förutom framgång för Åland United innebär Virtas arbete att åländska tjejer har fina förebilder för sitt idrottande och ett mål att träna för – att representera Åland United”, skriver kultur- och fritidsnämnden i motiveringen.
– Det är väldigt överraskande och en stor ära. Jag är inte en sådan som brukar premieras på galor. Jag är också väldigt glad att få dela det här med Linnéa, utan henne skulle det som jag gör inte ha någon betydelse, för vi skulle aldrig komma till platsen och vi skulle inte ens ha rätt att delta i evenemanget, säger Mikael Virta.
Jämställdhetsarbete
Om Linnéa Johansson skriver nämnden så här: ”Som lagledare är Linnéa Johansson spindeln i nätet som ser till att allt kring laget fungerar. Ligalicenser, språkfrågor, resor, bokningar – allt som behöver fixas tar hon hand om på ett professionellt sätt. Som lagledare är hon med på matcherna och dessutom är Linnéa Johansson ständig sekreterare i Åland Uniteds styrelse. Linnéa har varit med i föreningen i tolv år och hela tiden jobbat i bakgrunden. Hennes insats förtjänar all uppskattning och respekt”.
– Det är otroligt hedrande att bli uppmärksammad. Jag blev väldigt förvånad när ordförande ringde upp i går (läs: i måndags) och det är fantastiskt roligt att få ett stipendium för sin hobby. Jag är jätteglad, för mig är den här uppgiften ett jämställdhetsarbete i praktiken – att vara med och ge bättre förutsättningar till tjejer om vill spela fotboll på högsta nivå. Det ger mig glädje och inspiration, säger Linnéa Johansson.
Ung förening
Stadens kulturstipendium går till föreningen Miniatyrstadens vänner. Priset mottogs av föreningens ordförande Gunda Åbonde-Wickström och styrelsemedlemmen Sten Hansen.
Motiveringen är följande: ”Miniatyrstadens vänner har arbetat hårt för att bevara gruppen Nybyggarnes modellstad och sett till att den fick ett hem i Mariehamnsmuseet. Miniatyrstadens vänner och Mariehamnsmuseet lyfter fram stadens äldre bebyggelse och kulturarv bland annat genom utställningar, program och stadsvandringar. Föreningen har även ordnat seminarier med syfte att stärka kulturarvet och den hantverkskunskap som finns inom byggnadsvårdsbranschen. Miniatyrstadens vänner och Mariehamnsmuseet uppmärksammas för sitt entusiastiska arbete med att värna, förvalta och utveckla Mariehamns kulturarv och byggnadsvård och dess kvaliteter.”
Gunda Åbonde-Wickström säger att stipendiet kan hjälpa föreningen att få synlighet.
– Det är väldigt roligt, vi är en väldigt ung förening. Vi har ett väldigt litet medlemsantal, men däremot når vi många hundra gånger fler människor genom våra evenemang.
Idrotts- och fritidsstipendiet är på 1.500 euro för stipendiaterna att dela på och kulturstipendiet är på 1.500 till föreningen Miniatyrstadens vänner.