Den 14 februari, efter ett antal dagars politisk storm meddelade Bert Häggblom att han inte längre stod till förfogande för den talmanspost han tilldelats i regeringsförhandlingarna. Anledningen till stormen var den kritiserade markaffär han och partikollegan Marcus Måtar varit inblandad i genom sin gemensamma juristfirma. Den tidigare landskapsregeringen menade att affären var en bulvanaffär.
– Eftersom lagtingsledamöter har riktat skarp kritik mot mig som person och för att det här är en förtroendebransch har jag fattat det beslutet. Om man ska vara talman bör man kunna bevisa att man kan uppbära det ämbetet. Man ska inte vara i vägen för någon annan, då blir ämbetet bättre enligt min åsikt, sade Bert Häggblom då.
Nu, en knapp månad senare, har den obundne partiledaren tänkt om. Han säger att han står till förfogande för att bli talman när lagtingsåret når sitt slut i november.
Varför har du ändrat dig?
– Ändrat mig? Jag ställde mig ju inte till förfogande i det skedet. Roger Nordlund (C) ställer upp och är talman till första november, säger Bert Häggblom.
Men något måste väl ha ändrat eftersom du kan tänka dig att ställa upp i november?
– Dee förutsättningar som finns talar för att jag ställer upp.
Vilka är det?
– Det har varit ett tryck, dels från väljarkåren, dels från lagtingsgruppen och majoritetsblocket.
Då motiverade du ditt beslut med att talmannen måste har förtroende från större delen av lagtinget. Har det ändrat?
– Det vågar jag inte uttala mig om. Huvudsaken att regeringsblocket har förtroende de för mig.
Har spekulerats
Eftersom regeringsförhandlingarna drog ut på tiden i höstas valdes Roger Nordlund till talman, men tanken var att han skulle bli finansminister i februari. Då skulle Bert Häggblom ha tagit över talmansposten som ett resultat av förhandlingarna mellan regeringspartierna. Sedan Häggblom drog tillbaka sin kandidatur har det spekulerats i vem som ska bli talman och när det ska ske.
Nu säger alltså Bert Häggblom att han vill ta över lagtingsklubban i november.
Varför i november? Roger Nordlund valdes ju med tanken att han skulle bytas ut och bli minister i februari.
– Jag tycker kanske inte att man ska byta talman så där hela tiden. Det har jag sagt tidigare. Man väljs för ett år i taget, då tycker jag man ska vara det. Och med tanke på regeringen tror jag det kan vara bra att (finansminister Torbjörn) Eliasson (C) sitter som finansminister.
Moderaterna förde tidigt fram Tage Silander (MSÅ) som ett alternativt namn som talman. Men det skulle skapa en obalans i maktfördelningen mellan regeringspartierna. Normalt fördelas posterna mellan partierna utifrån storlek. Att Bert Häggblom och Obunden samling godkände en lösning där man fick talmansposten och bara en ministerpost, mot Moderaternas två trots att partierna är lika stora, anses som en nyckel i regeringsbildningen.
Hur mycket spelar ”regeringsmatematiken” in i det här, att ni behövde antingen ha talmansposten eller kompenseras om ni lämnat den ifrån er?
– Den har ju varit med hela tiden och så är det ju. Visst har du en korrekt bedömning till den delen.
Oppositionen ”helt rabiata”
Kritiken från oppositionspartierna Liberalerna och Socialdemokraterna var hård innan Bert Häggblom ”hoppade av” talmansposten i februari. Partierna lämnade in ett spörsmål till lagtinget. Det drogs tillbaka i måndags då oppositionen ansåg frågan utagerad. I stället har man lämnat in ett mer allmänt spörsmål till landskapsregeringen om näringsrätten och jordförvärvslagstiftningen.
Hur tror du oppositionen kommer reagera på ditt besked nu?
– Det behöver du väl inte fundera på det heller? De har ju sagt att de inte accepterar vår värdegrund i Obunden samling. De är ju helt rabiata, så vad skulle det bli för bättring? Det har de varit före valet och det har de varit efter valet. Så där ser jag nog skillnad.
Bert Häggblom säger att han gärna hade debatterat sin inblandning i den uppmärksammade markaffären utifrån det första spörsmålet.
– Jag skulle ju velat haft debatten i dag (läs: i går), jag var ju laddad för den. Så man fick någon ordning och reda på det.
Det har varit hårda tongångar från oppositionen. Talmannen ska vara hela lagtingets talman – kommer du kunna vara det?
– Det är en majoritet som väljer talman, så har det alltid varit. Jag menar, ska oppositionen välja talman blir det en annan talman. Det är lagtinget som väljer, så får se vilken majoritet det blir och vem som väljs.
Hur tror du att väljarna uppfattar det här där du först ska bli talman, sedan meddelar att du inte står till förfogande för att nu säga att du vill bli talman trots allt?
– Väljarna var jättebesvikna då när de uppfattade att jag inte skulle vara under hela perioden.
Så de blir nöjdare nu?
– Jag har fått ett enormt stöd från väljarkåren, säger Bert Häggblom.
Lagtinget tecknade oppositionens nya spörsmål till kännedom i går. Landskapsregeringen har nu 10 dagar på sig att komma med ett svar varefter det blir debatt i lagtinget.
Jonas Bladh