Finland öppnade sina gränser mot de nordiska och baltiska länderna med undantag för Sverige den 14 juni och två veckor senare slog man fast nya kriterier som gjorde det möjligt att resa till och från ännu fler EU-länder.
Gränsen mot Sverige är fortsättningsvis stängd, och även fast svenska fritidsbåtar tillåts komma till Åland verkar deras närvaro i de åländska gästhamnarna vara begränsad.
I stället vittnar flera åländska turistföretagare om att finländarnas hemesterande har ökat och att många som kommer till Åland just nu gör det för första gången.
Detta, i sin tur, har gjort att de åländska turistanläggningarna nu lever i två helt olika världar. Ett tydligt bevis på det är jämförelsen mellan ÅSS, vars gäster ett normalår till stor del utgörs av svenskar, och MSF som har många gäster från Finland.
– Det är riktigt dåligt. Jag skulle säga att vi ligger på ungefär 50 procent av gästerna vid den här tidpunkten ett normalår, säger Brage Jansson som är verksamhetsledare på ÅSS.
Hans dito på den östra sidan av Mariehamn, Simon Karlsson, konstaterar att man på MSF än så länge ligger på normalnivå.
– Däremot har vi märkt en stor förändring i att det inte kommer några gäster från Sverige och Tyskland, men den finska kundströmmen har varit väldigt god. Den har till och med lyckats kompensera för de svenskar som fallit bort.
Samtidigt konstaterar de båda att det ännu är tidigt på säsongen.
– Det är juli som avgör hur utfallet blir ekonomiskt, säger Brage Jansson.
”Fantastiskt bra”
På Glada Laxen på Bärö i Kumlinge har säsongen startat ovanligt bra, säger Henrik Beckman som driver anläggningen.
– Det har varit fantastiskt bra. Extremt bra. Det är fortsättningsvis lågsäsong men utgående från det har vi haft en otrolig start.
Han säger att omsättningen nära på fördubblats under juni.
– I det ingår förstås både restaurang och gästhamn. Vi har kanske inte haft en fördubbling av antalet båtar men det är på den bättre sidan. Det är mestadels finska båtar men vi har även haft mycket ålänningar som varit ut över dagen. Det vackra vädret har gjort mycket gott.
För Glada Laxens del gäller dock att få in 70 procent av omsättningen under juni månad.
– Så säsongen är inte räddad ännu men vi hoppas att den utveckling vi sett nu fortsätter. Jag tror att den här delen (östra delen reds. anm.) av Åland kommer att gynnas den här sommaren.
Bedrövligt år
På andra sidan Åland har det alltså inte gått lika bra. Hubertus von Frenckell säger att man på Käringsund Resort & Conference haft en påtaglig nedgång.
– Beläggnings- och turistmässigt går vi mot ett bedrövligt år. Men det kommer samtidigt inte som någon överraskning.
Ett normalår utgörs merparten av besökarna under högsommarveckorna av svenskar. Men några sådana har man inte särskilt stora förhoppningar på att få välkomna den här sommaren, konstaterar han.
– Och återhämtningen som vissa delar av Finland och Åland haft har inte nått västra Åland.
Hubertus von Frenckell efterfrågar också mer regionala bestämmelser.
– Det är väldigt opragmatiskt med nationella bestämmelser som dessutom saknar sunt förnuft. Man borde så snabbt som möjligt få till regionala lösningar.
Katastrofsäsong
På Sandösunds camping i Vårdö är läget också dystert. Olof Salmi säger att anläggningen, som erbjuder bland annat campingplatser, logi och restaurang, går mot en katastrofsäsong.
– Under våren, när vi vanligtvis brukar ha många grupper, kom det ingen – och en normalsommar har vi mest övernattningar från utomnordiska gäster som inte heller kommer nu.
Från Finland har man haft ett antal besökare, men de är fortfarande färre än vad de brukar vara.
– Det är nästintill obetydligt få. Man hade lite tro på att Sverige skulle öppna upp men så blev det inte och från Finland har det kommit färre även fast det pratats mycket om alla finska turister som ska komma hit i sommar.
Nya finländare
Maria Häggblom driver Hjörtö stugor och är även ordförande i Ålands stuguthyrarförening. Hon säger att våren var oerhört dålig.
– Men sedan midsommar har det börjat komma lite gäster. Det är absolut inte lika många som normalt i juni men med tanke på läget är vi nöjda åtminstone.
Hon säger att många bokar väldigt sent och att de allra flesta kommer från Finland.
– Vi har också några enstaka från Baltikum. Men det som är väldigt roligt är att det är många från Finland som är första gången på Åland. Nu när de inte kan åka till Medelhavet och andra ställen runt om i världen så är det många som åker till Åland – och alla har varit jättenöjda. Som turistföretagare har det varit oerhört kul att höra.
Kevin Eriksson