Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag har de senaste åren avyttrat ägande i flera åländska företag – bland annat Viking Line och Ålandsbanken. Syftet har varit att frigöra kapital för den centrumsatsning som man presenterade för lite mer än ett och ett halvt år sedan.
Ålandstidningen har i flera omgångar skrivit om den utdragna behandlingen av stadens nya delgeneralplan för centrum och att Ömsenprojektets genomförande till stor del ligger i politikernas händer.
– Vi tycker att de politiska processerna i staden kunde ha gått snabbare. Samtidigt har vi respekt för den politiska och demokratiska processen, säger Dan-Erik Woivalin.
Den springande punkten i behandlingen av ärendet har varit i vilken omfattning de aktuella byggnaderna i centrum ska skyddas. Stadsstyrelsen återremitterade i mars ärendet till stadsutvecklingsnämnden men sedan dess har lite hänt.
– Jag tycker det är viktigt att föra fram att vi är öppna för alla alternativ. Vi har sagt att vi utesluter ingenting men vi vill bli likabehandlade. Argumentet från staden är att kompensationen för att bevara en del av Torggatan 9 är att vi får en högre byggnadsrätt – men andra tomter i stan får motsvarande byggnadsrätt utan krav på att bevara. Om man från stadens håll anser att bevarandet av byggnaden är det allmännas bästa anser vi att vi bör kompenseras för den bevarandenyttan. Vi diskuterar frågan men har inte riktigt kommit i mål ännu.
Arbetet fortskrider
Sedan mars har dock mycket hänt. Coronaviruspandemin har satt samhället och samhällsekonomin i en helt situation än den som var när Ömsen presenterade sitt projekt för ett och ett halvt år sedan. Arbetslösheten var i augusti tio procent och i många branscher brottas företagen fortsättningsvis med lönsamhetsproblem. Samtidigt har Åland sedan många år tillbaka brottats med tillväxtproblem och i landskapsbudgeten för nästa år förutspås ett underskott på 85 miljoner euro.
Men för Ömsen har planerna på att genomföra projektet inte påverkats över huvud taget.
– Planeringen fortskrider. Det finns absolut inga planer på att skrinlägga arbetet. Vi jobbar efter hand och i konstruktiv dialog med Mariehamns stad samtidigt som vi tittar på hur projektet skulle kunna se ut rent fysiskt och på hur vi ska lösa finansieringsfrågan.
Han säger att bolaget har en klar förvissning om att projektet i Mariehamns centrum över tid är en god satsning.
– Det är klart att vi inte tittar med bara några få års perspektiv. De här kalkylerna görs med ett längre perspektiv och just nu tror vi att vi kan få ihop kalkylerna. Annars skulle vi inte göra det. Så fort vi tror att den här satsningen kan bli det minsta dålig för våra försäkringstagare så avbryter vi.
Gedigna kalkyler
Samtidigt konstaterar Dan-Erik Woivalin att året 2020 för projektets del fört med sig en positiv förändring.
– Vi har behövt ändra strukturen på projektet så att det blir fler bostäder än vad vi ursprungligen tänkte.
Vad gäller finansieringen är man redan på god väg, säger han.
– Vi har en stor bostadsandel som kommer att kunna säljas ut på förhand. Att sälja ut aktielägenheter är en bra grundplåt. Vi är positiva till att lösa finansieringsfrågan.
Dan-Erik Woivalin vill i det här skedet inte kommentera hur mycket projektet kostar att genomföra.
Känner ni, trots allt som hänt under året och med den osäkerhet som finns, fortfarande att det är rätt att skjuta in en massa pengar i fastighetssatsning i lilla Mariehamn?
– Jag vill inte kommentera summan. Men nog måste vi tro så mycket på Åland och Mariehamns stad och att det finns behov av ett levande centrum, men det är klart att vi bygger projektet på gedigna kalkyler.
Inget motsatsförhållande
Ömsen har ett uttalat samhällsengagemang som en del i sin strategi, samtidigt har man under de senaste åren avyttrat ägande i flera åländska bolag. Bland annat i Ålandsbanken och Viking Line.
Enligt Dan-Erik Woivalin har det dock ingenting att göra med att man inte skulle tro på det åländska näringslivet.
– Det är klart att våra avyttringar hänger ihop med centrumsatsningen. När vi står inför en så här stor investering i Mariehamns centrum måste vi tillförsäkra oss likviditet eftersom ett försäkringsbolag inte får låna pengar enligt regelverken.
Varför tror ni mer på centrumsatsningen?
– Fastigheter drar mindre kapital än investeringar i aktier och det har gjort att vi beslutat oss för att sälja av de här innehaven. Men det finns inga motsatsförhållanden. Vi har sålt av åländska tillgångar och kommer att återinvestera pengarna i andra åländska tillgångar. Vi har ingen strategi att försöka minska vårt ägande i åländska bolag, men att göra det möjliggör andra satsningar för oss.
Han menar att satsningen i Mariehamns centrum bidrar till samhället i lika stor, om inte ännu större, utsträckning.
– Det är klart att om vi äger minoritetsandelar i olika åländska bolag så är det ett sätt att stöda det åländska samhället och företagandet. Å andra sidan kan vi genom att realisera de här minoritetsandelarna reinvestera pengarna i en väldigt profilbärande satsning i Mariehamns centrum. Det är klart att det ur vårt perspektiv är något vi tror kan skapa mervärde för Åland, ålänningarna och våra försäkringstagare.
Inga riskambitioner
Som Ålandstidningen berättade för några veckor sedan håller Ömsen i oktober en extra bolagsstämma för att få till ett stämmobeslut som överför tillgångarna från den svenska verksamheten till ett nytt dotterbolag, Ålands försäkringar Ab. Orsaken är att premieintäkterna från Sverige sedan man inledde verksamheten 2007 har vuxit sig så stora att det i dag är mer praktiskt att administrera dem i ett separat bolag.
Från och med årsskiftet är alltså förhoppningen att Ömsen enbart ska ägas av åländska kunder.
– För ett svenskt bolag är det inte något huvudsakligt syfte att ha ett ägande i Ömsen. De är våra kunder eftersom de tycker att vi erbjuder bra försäkringslösningar, säger Dan-Erik Woivalin.
Beslutet att flytta över de svenska premieintäkerna till ett nytt bolag har enbart att göra med att man vill få en bättre överblick av styrningen, framhåller han.
– En administrativ helhet. Vi har som det heter en väldigt konservativ försäkringspolicy i Sverige. Vi är väldigt försiktiga när det gäller den svenska försäkringsverksamheten. Vi använder oss av mäklare i Sverige men själva införsäkringen och alla riskbeslut fattas av vår personal i Mariehamn. Av alla prospekt vi får skulle jag säga att vi säger nej till 60-70 procent – och det säger jag för att visa vilken typ av affär det är vi är ute efter.
Stöda ålänningarna
Han menar att Ömsen, om man hade velat, hade kunnat dubbla sin premievolym i Sverige på några månader.
– Men vi är där för att göra goda affärer som stöder den åländska verksamheten i slutändan. Vi har sagt att de svenska premieintäkterna ska stå för omkring 25 procent och det är där vi ligger just nu. Det är en nivå vi vill hålla.
Enligt Dan-Erik Woivalin kommer inte Ömsenkontot, som de senaste åren delat ut 2-2,5 miljon euro per år till försäkringsbolagets hemömskunder, att påverkas av bolagiseringen av den svenska verksamheten.
– Det ska åtminstone inte påverkas negativt. Det finns inga riskambitioner där vi riskerar tryggheten för våra åländska kunder och ömsenkontot i sista hand.
Prognosen är att utdelningen ska fortsätta vara på samma nivå, men Dan-Erik Woivalin framhåller att det är oerhört svårt att göra säkra prognoser.
– Premienivåer och kostnader kan man ha en uppfattning om, men det är jättesvårt att ha en skadeprognos.
Skadeförebyggande åtgärder
Stora skador kommer att uppstå, konstaterar han. Samtidigt har Ömsen de senaste åren var duktiga med skadeförebyggande åtgärder.
– Det är något vi kommer att fortsätta jobba med. Vi tittar bland annat på hur man kan kombinera olika säkerhetsanordningar i egnahemshus. Det finns en del grejer i rören som kan komma att bli intressanta.
Ömsen har i dag cirka 70 procent av de åländska hemförsäkringarna. För bil- och företagsförsäkringar är siffran ännu högre. Sedan i fjol erbjuder man för första gången någonsin även personförsäkringar genom konceptet Ömsen hälsa.
– Vi är i stort sett heltäckande när det gäller försäkringsskyddet i och med Ömsen hälsa. Vi tror att det är en stor fördel att som försäkringsbolag kunna erbjuda en bred palett med trygghet, enkelhet och överblickbarhet. Ett totalt försäkringsskydd.
Hur har Ömsen hälsa sålt?
– Till följd av covid-19-pandemin har kanske inte försäljningstakten varit som väntat. Men vi har ett stadigt inflöde av nya kunder varje vecka och nu i och med att vi haft en stabil situation på Åland hoppas vi kunna öka försäljningstakten igen.
Några konkreta planer på att bredda paletten i Sverige, där man i dag enbart erbjuder företagsförsäkringar, har man i nuläget inte – men på sikt är ändå ambitionen att växa kontrollerat.
– Vårt huvudfokus i Sverige är små och medelstora företag. Möjligen kan mindre samarbeten bli aktuella när det gäller våra personförsäkringar. Men det är väldigt i sin linda i det här skedet. Det finns jättemycket volym i Sverige om man vill men utmaningen är att hitta rätt nivå.
Kevin Eriksson