Den 7 juli inleder Paf samarbetsförhandlingar som beräknas pågå i cirka sex veckor. 29 tjänster på Åland och 10 tjänster i Helsingfors berörs av samarbetsförhandlingarna. Dessutom är tio tjänster i Tallinn och Stockholm hotade, med de ingår inte i samarbetsförhandlingarna.
Anledningen till att Paf tvingas till eventuella uppsägningar är dels coronapandemin, som påverkar framför allt Pafs verksamhet på färjorna, och dels nya regler på spelmarknaden.
– Under pandemin har det kommit en uppsjö nya regler som har till syfte att skydda konsumenten från missbruk. Dessa har inte alltid varit genomtänkta utan man har skjutit från höften, säger Christer Fahlstedt.
De nya reglerna var förväntade, men de har sjösatts snabbare än spelmarknaden förväntat.
– Utvecklingen är bra, vi vill ha en mer uthållig bransch och skydda spelarna. Men det går oerhört snabbt. Vi trodde att det skulle ta tre till fyra år men så kommer det nu. Det betyder att vi också måste förändra oss.
Katalysator
Coronapandemin drabbar Paf framför allt genom att rederierna har problem och att färjorna inte går som vanligt.
– Båda de här sakerna var på gång redan tidigare. Rederierna har haft det tufft redan innan och att spelmarknaden ändras vet vi. Det som händer är att det är en katalysator nu när allt kommer på en gång.
I april i år när Pafs bokslut för 2019 kom sa Christer Fahlstedt att förväntningarna på 2020 var att göra en vinst på 15 miljoner euro, det kvarstår fortfarande. Det är cirka 12 miljoner euro lägre än vinsten som spelbolaget gjorde 2019.
– Det kvarstår fortfarande. Vi siktar på en vinst på 15 miljoner euro och hoppas kunna nå det.
Petra Dahlgren