I en insändare i dagens tidning vänder sig Carita Holmén till Mariehamns stad. Hur ska staden bli bilfri när det inte går att cykla vettigt ens på cykelhuvudlederna, utan att riskera både cykelns hållbarhet och sin egen hälsa, är frågan som hon ställer.Carita Holmén cyklar för att ta sig till jobbet i Mariehamn under stora delar av året. På sommaren cyklar hon från Järsö och på våren och hösten från Jomala.Från Järsö och in till staden finns ingen cykelväg, så där är det riktigt dåligt för cyklister. Men även de större cykelvägarna i Mariehamn har så stora brister att det kan vara farligt att cykla på dem, enligt Carita Holmén.Gropar, kanter och rötter som sticker upp finns på massor av ställen.– Det finns överallt på cykelvägarna. Det är jättetokigt, säger hon.Cyklar i sicksackBara på cykelbanan längs Östra utfarten, på avsnittet mellan Självstyrelsegården och hotell Arkipelag, finns 17 ställen där asfalten är bruten.– Det finns också djupa gropar vid infarterna från Östra utfarten.Groparna fylls med vatten när det regnar och blir belagda med is när det är kallt.Längs de äldre cykelvägarna, som den längs Västra Ytternäsvägen har rötter börjat tränga upp på många platser. Det är dåligt även för dem som vill åka till exempel rollerblades, säger Carita Holmén.– Man lär sig att cykla i sicksack. Jag har många gånger tänkt att om jag inte hade varit medveten om problemen hade jag kunnat råka illa ut. Men det finns ju turister också.Inne i centrum försvårar de nya kullerstenspartierna för cyklisterna.– Till vilka nytta har man dem? De är helt onödiga i mina ögon.En framtidsfrågaCarita Holmén har alltid tyckt om att cykla.– Det är en sådan frihet. Man kan lyssna på naturen och höra fåglarna.Sedan några år tillbaka har hon en elcykel.– I Sverige börjar man mer och mer rekommendera elcyklarna, för att få minskad biltrafik. Det här är en framtidsfråga, säger hon.Hon säger att det finns mycket som är bra med att cykla i staden också. Men det borde bli ännu bättre och säkrare.– Vi har ju världens förutsättningar att få ett fungerande cykelsystem.
Projektchef Håkan Lindén vid Mariehamns stad lovar att man ska titta på de platser som Carita Holmén nämner i sin insändare.
– Generellt tycker jag att cykelvägarna är i hyfsat bra skick och jag känner inte till att det skulle vara några större problem. Men om det kommer påpekanden om rötter eller håligheter tar vi givetvis emot dem och försöker lappa det, säger projektchef Håkan Lindén.
Det går att anmäla sådana saker på stadens webbsida, säger han.– Det i insändaren kan vi titta på nu. Kanske inte i år, men nästa år. Vi har inte väldigt mycket pengar för underhåll av gång- och cykelvägar. Men är de farliga åtgärdar vi dem.Nya gc-vägarBudgeten för ytbeläggning av gång- och cykelvägar ligger på cirka 3.000 euro per år.– Det räcker inte väldigt långt. Vi sätter mer krut på att bygga nya gång- och cykelvägar, säger Håkan Lindén.Nästa år inleds till exempel arbetet med Ålandsvägens andra etapp, vilket inkluderar gång - och cykelbanan.– Vi fortsätter även med Neptunigatan, söder om Idrottsgården. Där ska gång-och cykelvägen knytas ihop med Storagatan.Ett annat projekt som inleds inkluderar en gång- och cykelväg från Mariepark till Storagatan.– Men vi ska också titta på det här i insändaren. Vi tar det till oss och tittar på det, säger Håkan Lindén
Anna Jakobsson
Anna Jakobsson