Ålandstidningen har de senaste åren rapporterat om flera bräddningar från kommunala pumpstationer och ledningsnät. Bland annat så nyligen som i februari när 800 kubikmeter avloppsvatten läckte ut från en pumpstation i Ämnäs, Finström.
Men från Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet har ingen av incidenterna lett till bötesförelägganden eller polisanmälningar – och när Ålandstidningen nyligen rapporterade att ÅMHM 2018 polisanmälde Östergårds mjölk för en bräddning reagerade flera läsare på att myndigheten verkar se mellan fingrarna när kommunerna gör fel, medan man hårdgranskar privata verksamhetsutövare.
Men Robert Sundström framhåller att så inte är fallet och att ÅMHM inte gör någon skillnad på offentliga och privata verksamhetsutövare. I fallet Östergårds mjölk konstaterar han att mjölkgårdar är prövningspliktiga.
– Avloppsledningar eller avloppsledningsnätet omfattas inte av någon prövningsplikt enligt miljöskyddslagen. Det finns inte heller någon detaljreglering i lag eller förordning kring ledning av avloppsvatten. Det innebär i praktiken att ÅMHM inte kan ställa krav på olika säkerhets- och försiktighetsåtgärder för ledningsnätet inklusive pumpstationer. I praktiken medför detta även att det är svårare att fastställa på vilket sätt lagstiftningen åsidosatts.
Svårt att komma åt
Andra verksamheter som inte är prövningspliktiga är till exempel jordbruksverksamhet, medan avloppsanläggningar och reningsanläggningar som Lotsbroverket eller mindre lokala anläggningar vid till exempel en stugby är det.
– De har exakta värden som de ska förhålla sig till och klarar de inte av det initierar vi ett tillsynsärende vars syfte är att få bukt med utsläppet eller de missförhållanden som råder. Men de verksamheter som inte är prövningspliktiga enligt lag är betydligt svårare att komma åt.
Vad gäller avloppsledningsnätet tycker han även att det är viktigt att påpeka att det byggs för att säkra bakfall som skulle kunna leda till att avloppsvatten rinner in i våra hushåll.
– Nätet byggs med andra ord så att bräddning ska kunna ske vi pumpstationerna.
En sidoprocess
Men bara för att avloppsnätet inte är prövningspliktigt betyder det inte att till exempel en kommun kan vara ansvarig för en större bräddning utan påföljder.
– Även andra än ÅMHM kan göra polisanmälningar. Vid exempelvis bräddningar kan det vara av intresse för vattenägaren. Då kan man göra anspråk på skadestånd och så får polisen utreda händelsen och huruvida den strider mot allmänna hänsynsregler i miljöskyddslagen. Vi skulle säkert i teorin också kunna öppna ett tillsynsärende, men av de orsaker jag just angett är det oerhört svårt att veta vad som gäller.
Landskapsregeringen arbetar för tillfället med att ta fram kravspecifikationer för pumpstationer och ledningsnätet.
En polisanmälan är för ÅMHM:s del endast en sidoprocess.
– Vi har ett eget ärende som vi driver och som kan leda till åtgärder. Sedan kan vi parallellt med det göra en polisanmälan och då är det upp till polisen att utreda om något brott har begåtts.
Kommer inte undan
Att till exempel kommunala verksamheter skulle komma undan i större utsträckning än privata stämmer inte alls, framhåller Robert Sundström.
– ÅMHM gör ingen skillnad på offentliga och privata verksamhetsutövare. Det är tyvärr rätt vanligt att bräddningar inträffar även inom privat företagsverksamhet, exempelvis stugbyar. ÅMHM brukar inte göra polisanmälan men nog följa upp verksamheter som rapporterat problem i avloppsvattenhanteringen.
När det kommer till polisanmälan säger han att bedömningen görs kring huruvida miljöskyddslagstiftningen åsidosatts, och att det är polisen, åklagarmyndigheten och tingsrätten som avgör allvarligheten i brottet.
– Polisanmälan är ett väldigt laddat ord. Vi har som sagt våra förvaltningsärenden som vi sköter och det är inte helt enkelt att sätta gränsen för när en polisanmälan ska göras. Vi hade nyligen en diskussion med polisen om just det här. Det finns också en skillnad på incidenter som är pågående eller av engångskaraktär. Om något är pågående är det primära för oss att komma åt missförhållandena genom att inleda ett tillsynsärende och eventuellt förelägga vite. Man kommer inte åt sådant genom att göra en polisanmälan.
Kevin Eriksson