Enligt Åsub finns förklaringen i att färre kvinnor kandiderar, gruppen är nu nere i 36 procent av alla kandidater.
Men det finns också stora skillnader mellan partierna. Mest jämställda kandidatlistor, med lika många kvinnor och män, har Socialdemokraterna och Hållbart initiativ men även Liberalerna har en jämn fördelning. Tre partier – Moderaterna, Centern och Ålands framtid – har en tredjedel kvinnor på sina listor och De obundna en femtedel. Åländsk demokrati ställer bara upp män, vilket också var fallet 2015.
I bara två kommuner, Sund och Kumlinge, kandiderar fler kvinnor än män.
Skärgården ökar
Åsub har också tittat närmare på kandidaternas regionala spridning. Skärgårdens 16 kandidater är något fler än förra valet, medan kandidaterna i Mariehamn, 98 stycken, och på landsbygden, 16 stycken, har minskat sedan förra valet.
Sottunga och Kumlinge har flest kandidater i förhållande till sin folkmängd, Vårdö har minst. Siffran för hela Åland är åtta kandidater per tusen invånare.
Centern och Obundna har störst geografisk spridning med kandidater i tretton respektive tolv kommuner.
Färre yngre
När det gäller åldersfördelningen noterar Åsub att den stora skillnaden jämfört med förra valet är att antalet kandidater under 30 år har halverats och antalet är nu nere i tolv stycken. Över hälften av kandidaterna är däremot mellan 40 och 60 år. Medelåldern har stigit från 48,5 år vid förra valet till 50,1 år.
Två av fem kandidater är födda utanför Åland. Fördelningen är 61 procent födda på Åland, 21 procent i Finland, 15 procent i Sverige eller övriga Norden och 3 procent utanför Norden. Enligt Åsub är de två första kategorierna, födda på Åland och i Finland, representerade bland kandidaterna ungefär i proportion till deras andel bland invånarna.
Det gäller inte övriga grupper: ”Andelen födda i Sverige är större bland kandidaterna än i befolkningen som helhet, medan de som är födda utanför Norden är underrepresenterade bland kandidaterna.”
Nästan hälften av kandidaterna ställde även upp i lagtingsvalet 2015. Nio av dessa har valt att byta parti.
Annika Kullman