Ålandstidningen har i omgångar skrivit om den långdragna planläggningsprocessen i Gölby, Jomala, som inleddes när markägaren Christoffer Gustavsson i november 2012 ansökte om detaljplanering av ett 4,7 hektar stort område.
Kommunfullmäktige antog i mars 2016 en vid det laget kraftigt reviderad plan, men eftersom tre grannar under arbetets gång hade besvärat sig mot densamma landade planen i förvaltningsdomstolen, som i april 2017 upphävde kommunfullmäktiges beslut.
Förvaltningsdomstolens slutsats – enkelt uttryckt att en detaljplan för det i dag oplanerade området kräver ytterligare utredningar som säkerställer att grannfastigheterna inte påverkas otillbörligt – bekräftades i mars av Högsta förvaltningsdomstolen.
Och den 12 juni beslutade kommunfullmäktige, ”med hänvisning till avsaknaden av delgeneralplanering på området samt därmed följande omfattande arbete som krävs för att uppfylla de krav på detaljplaneändringen som ställs i enlighet med Högsta förvaltningsdomstolens beslut”, att avsluta planprocessen.
Håller inte med fullmäktige
Christoffer Gustavsson, som ännu inte har givit upp planerna på att uppföra byggnader för näringsidkare på marken mellan Gamla Godbyvägen och Nya Godbyvägen, säger att han överraskades av kommunfullmäktiges beslut. Han upplever därtill motiveringen som bristfällig.
– Beslutet hänvisar till domen, och de politiker som jag har talat med säger att vi nu inte kommer längre, men det är inte vad Högsta förvaltningsdomstolen skriver.
– Domstolen efterfrågar fler undersökningar, och det är något som vi kan åtgärda. Särskilt som jag fortfarande är villig att bekosta sådana och det redan finns visst underlag.
Enligt Christoffer Gustavsson är det märkligt att kommunen skyr sådant ”omfattande arbete” som citeras i fullmäktigebeslutet.
– Det är ju jag som bekostar utredningarna genom att anlita en planerare. Vad är det som kostar för kommunen? Höga mötesarvoden? Kommunens arbetsbörda är obefintlig i förhållande till min egen.
Fick positiva signaler
Christoffer Gustavsson har ännu inte beslutat vad han gör härnäst. Endast Jomala kommun kan godkänna den för fastighetssatsningen nödvändiga detaljplanen.
– Jag kan alltid ansöka om en ny detaljplaneringsprocess, men det känns vansinnigt efter att vi har hållit på i snart sex år och jag har investerat för att uppfylla vad domstolen anser nödvändigt.
Han anser att kommunen – som har en uttalad policy att stöda en utveckling mot fler industri- och näringstomter, och därtill antog detaljplanen våren 2016 – har ett ansvar för att inte vilseleda dem som vill planera.
– Kommunen gav mig rätten att planera så länge jag stod för alla kostnader, och jag har därefter lagt ned hundratals timmar och tiotusentals euro på processen. Kommer kommunen att betala för detta nu?
– Om ingen visste att rättspraxis har ändrats, borde jag väl åtminstone få chans att revidera planen efter att det har framkommit?
Robert Vickström