Finland har tidigare ställt sig kritisk till förslaget, och röstade mot förändringen eftersom man anser att det är svårt och dyrt att ordna övervakningen av begränsningen i ett glesbebyggt och våtmarksdominerat land som Finland.
Enligt den omfattande definitionen som ingår i den nu godkände begränsningen är betydande delar av Finland så kallade våtmarksområden.
Finland har med stöd av jaktlagen nationellt sedan tidigare begränsat jakten på vattenfåglar med blyhagel. Men nu gäller begränsningen alltså allt skjutande och innehav på våtmarker. Begränsningen gäller även sportskytte på skjutbanor som är belägna på våtmarksområden.
Oklara följder
Jägaren och sportskytten Lennart Åkerblom säger att förändringen kan få flera negativa följder.
– Vi vet ännu inte hur det slår ut i praktiken. Det har länge pratats om att blyhagel ska förbjudas i våtmarksområden men på Åland jagar vi egentligen inte i sådana områden. Det drabbar nog i större utsträckning områdena runt de finländska insjöarna.
Han menar att ålänningarna till största del jagar i skogen eller vid havet och inte vid sådana grunda vattenområden där djur kan få i sig hagel.
– Det är det man vill få bort. Blyhagel som ligger i grunda vikar där fåglar simmar och äter.
Som exempel tar han Torpfjärden i Jomala.
Samtidigt framhåller han det ännu inte står klart hur ett våtmarksområde definieras
– EU vill kanske se det på ett annat sätt. Att man befinner sig i ett våtmarksområde så fort det finns vatten i närheten.
Driver längre
Lennart Åkerblom säger också att blyhagel driver längre än till exempel stålhagel – vilket i praktiken innebär att det har en högre dödande effekt. Andra alternativ med motsvarande dödande effekt, som tungsten eller bismuth, är mångdubbelt dyrare än bly.
– Men inte heller de har samma egenskaper som bly. Det finns flera aspekter och en orsak till att man alltid använt bly vid jakt. Det är det effektivaste materialet och relativt förmånligt.
Förslaget antogs med en klar majoritet i den i den så kallade Reach-kommitté som ansvarar för genomförandet av EU:s kemikalielagstiftning, skriver social och hälsovårdsministeriet i ett pressmeddelande.
Begränsningen träder efter en övergångsperiod i kraft i början av 2023.
Kevin Eriksson