Det regnar och termometern visar två plusgrader. Ute är det grått. Även om vi skriver den 4 januari i kalendern lyser snön och minusgraderna med sin frånvaro.
I Ålands skogsindustriers lokaler i Godby sitter tre virkesinköpare och planerar avverkning, skotning och transporter.
– Just nu är det jätteblött i skogen, men det är inte exceptionellt. Varje år har vi sådana här perioder, så vi är inte ovana vid det på något vis. Det är ingen katastrof, men det kräver mer planering, säger virkesinköpare Arvid Mörn.
– I går och i dag står åtminstone hälften av våra huggare stilla för att vi ska spara på markerna. I morgon ska lastbilarna stå stilla. Nu är det tjällossning, och vi låter bli att köra om vi inte måste.
Orsaken är helt enkelt att de stora skogsmaskinerna skulle köra sönder markerna och vägarna – och det vill man undvika förstås.
Men blir det, som meteorologerna förutspått till helgen, minusgrader några dygn går tjälen ned i marken, och det är precis det som behövs för att man ska kunna köra med de tunga stockbilarna på skogsvägarna. En fullastad lastbil kan väga upp till 60 ton, och det säger sig självt att om vägarna och vägkanterna är mjuka och i dåligt skick kan lastbilarna orsaka skador.
– Är vägarna bra byggda och underhållna med bra diken och rensade trummor kan man köra på dem när som helst. Oftast fungerar det bra, säger Arvid Mörn.
Gärna kyla alltså, men snö vill man inte ha. Snö nu skulle snarare fungera som ett isolerande täcke som förhindrar tjälen att gå ner i marken. Att ploga vägarna är också en kostnad man vill undvika.
Inte panik ta in virket
Förr avverkade man skog i december–februari. Nu sker avverkning under hela året, eftersom industrin efterfrågar det, och borttransporten av virket från upplagen längs med vägarna sker kontinuerligt.
I den bästa av världar transporterar man bort virket från upplagen direkt, säger Arvid Mörn. Nu försöker man dock minimera tiden mellan avverkning och fram till att virket är på sågen i Godby eller Önningeby.
– Men det är sällan panik att ta in virket direkt den här tiden på året, och timmerlagren är välfyllda.
Värre är det om man inte får in virket i början av hösten då lagren är tomma, menar han.
Det som kan ställa till problem är om man har en väntande båtleverans till till exempel Gävle, eftersom det är mest ekonomiskt att köra med fulla båtar.
Viktigt med risning
De som blir lidande av det milda vädret är snarare entreprenörerna som Ålands skogsindustrier anlitar. Bedömer virkesinköparna, eller markägarna, att skogsmaskiner och lastbilar inte kan åka ut får chaufförerna stanna hemma. Men arbetet ska ändå göras, och när året är slut har målet på 200.000–230.000 kubik också avverkats.
Av de tio huggarna (maskinerna som avverkar skogen) är två i tjänst den här torsdagen. En av dem är Christoffer Sjölund som avverkar skog för ett vägbygge i Tosarby, Sund. Eftersom han förbereder för en väg gör det inget om marken körs sönder.
Ålands skogsindustrier ordnade för två år sedan en utbildning i risning för de som kör skogsmaskinerna. Det innebär att man sätter högar med kvistar (helst gran eller björk) framför sig när man kör för att göra minsta möjliga åverkan på marken. Riset läggs i och för sig naturligt framför maskinen när man avverkar, men är det blött i marken är det ett måste.
– Man behöver vara lite extra noggrann hur man lägger riset så att det bär, säger Christoffer Sjölund.
Det man vill undvika är djupa körspår. Och där skogen gallras vill man inte köra sönder rötter samt undvika markpackning.
Hellre vatten än snö
Innan Christoffer Sjölund var i Tosarby gallrade han skog hos Kerstin och Karl-Johan ”Kalle” Johansson i Jussböle, Sund. Skogsvägen är i gott skick, men ändå bedömer makarna att det är för mjukt för en lastbil att köra där. Därför finns virkesupplagen som Gustaf Sirén skotat (samlat) kvar längs med vägen. På skotarens hjul har han slirskydd, eller band, för att få bättre grepp och bärighet.
– Inte är det roligt, man måste tänka sig för, säger han om arbetet i den blöta skogen.
– Men det är tur att inte allt vatten kommit i snö.
– Ja, det hade varit värre, säger Arvid Mörn.
Makarna Johansson har 230 hektar skog i Sund och lite i Vårdö.
– Avverkningen har pågått i två veckor och utkörningen i tre-fyra dagar, säger Kalle Johansson.
Totalt har 1.200 kubik avverkats på två olika platser. 18 hektar återstår.
– Christoffer Sjölund är så duktig, säger han och visar sedan en plats där det gallrats men ännu inte skotats.
Här ligger vägar av kvistar på marken så att skotaren lättare ska kunna ta sig fram. Tallarna som lämnats kvar här är 40–45 år gamla.
– Men de ska få bli 20 år till, säger Kalle Johansson.
Sandra Widing