Tapio Luoma, biskop i Esbo stift, fick drygt 56 procent av rösterna i den andra omgången av ärkebiskopsvalet och är därmed ny ledare för den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Han tillträder sitt nya ämbete den 1 juni 2018. Björn Vikström, som vistas i Kumlinge sommartid, fick följaktligen knappt 44 procent av rösterna.
– Det är ju ett klart resultat, så till den delen är det inte så mycket att diskutera. Jag är nöjd med kampanjen och de diskussioner jag deltog i. Det räckte så här långt och det får jag acceptera. Jag har heller ingen panik i att jag måste bort från Borgå, utan jag fortsätter som biskop fram till hösten 2019. Det är klart att jag känner viss besvikelse, men också lättnad och befrielse. Det är mycket ansvar knutet till att vara ärkebiskop.
Vad tar du med dig från den här erfarenheten?– Det var en ny upplevelse i den meningen att när jag blev vald till biskop för åtta år sedan var inte sociala medier lika utbredda. Jag har lärt mig en hel del på vägen och det finns inget jag känner att jag behöver ångra med kampanjen.
Ska sluta som biskopUnder kampanjen blev det tydligt att det fanns skillnader mellan de två kandidater som gick vidare till den andra omgången. Björn Vikström stod för, om man så vill, en mer modern linje där han argumenterade för samkönade äktenskap och att en ärkebiskop ska vara tillgänglig både för medier och församlingsmedlemmar.
– Tapio Luoma är en gedigen och bra person, så valet av person är jag inte bekymrad över. Det som jag däremot är lite bekymrad över är att valet är en teologisk markering åt det konservativa hållet. Det var en orsak till varför jag ställde upp i valet, jag tycker inte det här är en signal vår kyrka borde ge. Det är en sak som ger mig viss oro.
Varför gick det då som det gick?– Det är en ganska begränsad skara på 1.500 personer som har rösträtt i valet och de är mer konservativa än kyrkans medlemmar i gemen.
Ska du sluta som biskop hösten 2019?– Jag tycker att tio år är en lämplig tid som biskop. Det gäller egentligen alla jobb – efter tio år är det svårt att förnya sig och det är bra för arbetsgemenskapen om det sker ett skifte. I mitt fall betyder det att jag tänker jobba kvar i ett och ett halv år till, men det ska jag göra med glädje och iver.
Så efter det kanske du flyttar till Åland?– Det får vi se, det finns lite olika alternativ att fundera över.
Fredrik Rosenqvist