Vindkraftverken Långnabba I och II har beviljats bygglov både 2014 och 2015 och dessa har senare förlängts till den sista maj 2020. Att Ålands vindenergi nu ansöker om en revidering av byggloven för samma projekt beror på att vindkraftverken blir något större än vad de tidigare byggloven medger. Placeringen är dock densamma.
Det handlar om tio stycken vindkraftverk som placeras på arrendeområden om cirka 2.500 kvadratmeter vardera på flera fastigheter i Torp by. Vindkraftverkens navhöjd kommer att vara 115 meter och rotordiametern 130 meter. Effekten är 3,9 – 4,3 MW.
För fyra år sedan gick fem åländska bolag ihop (Alandia Försäkring, Leovind, Ålands vindenergi, Ålands vindkraft och Ålands elandelslag) och aviserade att de skulle satsa 75 miljoner euro på att bygga 16 nya vindkraftverk. Bland bolagen – förutom försäkringsbolaget som inte finns kvar i samma form som 2015 – finns ett visst fortsatt intresse för projektet, enligt Henrik Lindqvist.
I det mer omfattande projektet, som fick namnet Långstenarna, ingick Långnabba I och II men även Stenarna med sex planerade vindkraftverk.
– Delprojektet Stenarna ligger på hyllan tills vidare.
Kostnaden för Långstenarna beräknades till 75 miljoner euro. Vad kostnaden nu kommer att landa på är under utredning.
– Just nu är vi mitt i arbetet med att ta fram en kostnadskalkyl för projektet Långnabba I och II.
Steg två är att lösa finansieringen.
– Det gäller att hitta banker och investerare som är intresserade.
Är tanken att alla som vill ska kunna vara med och investera i de nya vindkraftverken?
– Absolut. Vi vill se det här som ett helåländskt projekt.
Men hur många andelar det kan komma att röra sig om, eller vad styckepriset kan bli, är för tidigt att sia om.
– Det är många steg kvar, konstaterar Henrik Lindqvist.
Flera pusselbitar verkar ändå vara på plats. Bland annat har en miljökonsekvensbedömning genomförts. Av den framkommer att vindkraftsverkens effektivitet måste begränsas vid vissa vindförhållanden så att bullernivåerna vid de stugor som är närmast inte överskrids. ÅMHM beviljade miljötillstånd i början av november.
Hur länge det kommer att ta att förverkliga projektet går inte att säga i nuläget.
– Allt hänger på olika leveranstider, finansiering samt tiden på året då olika delmoment faller på plats.
Den 1 november trädde landskapslagen om stöd för produktion av el från vindkraft i kraft. Genom att konkurrensutsätta stödet vill man premiera de mest kostnadseffektiva lösningarna.
– Just nu är elpriserna på en sådan nivå att det egentligen inte behövs något stöd. Det fina med stödsystemet är att bankerna är på bättre humör när man diskuterar med dem. De ser att det finns en trygghet när amorteringarna ska betalas, säger Henrik Lindqvist.
I dag finns 19 vindkraftverk på Åland.
Annika Kullman