Som ett tecken avtog regnet lagom till kransnedläggningen vid krigsveteranernas minnessten i fredags. Liksom varje år sedan stenen anlades 1990 samlades då en grupp som under högtidliga former lade ner en krans för att visa sin tacksamhet mot de fallna.
Talet hölls av Mariehamns församlings kyrkoherde Mari Puska, som betonade de uppoffringar som gjordes under krigstiden för att bevara landets självständighet.
– Vårt land och vårt samhälle byggdes inte upp billigt. Vi vill uttrycka vår enorma tacksamhet mot er som byggt upp det, sade hon.
Hon reflekterade också över den samhörighet som uppstod i ett land sargat av inbördeskrig när man hotades av en gemensam fiende.
– Jag vill tro att det handlade om en gemensam kärlek till fosterlandet och allt det representerade.
Ingen uppvaktning
Många av dem som deltog vid minnesstunden reagerade på att föreningen Krigsveteranerna på Åland lade ner den enda kransen vid stenen.
– Det är en skam att varken staten, landskapet eller staden är här och lägger ner kransar, sade Birgitta Svahnström till Ålandstidningen.
Hon fick uppbackning av flera i sitt sällskap, som påpekade att det har varit på liknande sätt även tidigare år. Enligt dem har representanter för finska staten varit på plats tidigare gånger. Nu var uppvaktningen från offentligt håll helt frånvarande.
– Ålänningarna borde tänka efter och inse vad den här dagen betyder. Åland skulle inte ens finnas till om inte den finska armén hade utkämpat det här kriget, sade Birgitta Svahnström, ackompanjerad av nickningar och medhåll från vännerna omkring.
Veterandagen
Landshövding Peter Lindbäck ställer sig förstående till kritiken, men säger att det kan finnas flera bidragande orsaker till att offentlig uppvaktning vid minnesstenen uteblir på självständighetsdagen.
– Många av oss offentliga företrädare är ju bjudna till slottet den sjätte december, men det finns ju förstås alltid ställföreträdare. Diskussionen har dock inte förts under mina snart 21 år som landshövding, säger han.
Däremot deltar han tillsammans med lantråd, talman och flera andra offentliga företrädare i högtidlighållandet av nationella veterandagen den 27 april.
Roger Nordlund säger att han inte varit med om någon diskussion om uppvaktning vid minnesstenen på självständighetsdagen under sin tid som talman, men att han tänker ta reda på hur resonemanget har varit.
Henrik Herlin