Ålandstidningen har tidigare berättat att två ministrar och tre höga tjänstemän vid landskapsregeringen utretts för brott mot tjänsteplikten. Fallet har handlat om tillsynen av Ålandskomposten de senaste tio åren.
I april 2019 beslutade landskapsåklagare Ina Johansson att lägga ned åtalen – och nu ska alltså Riksåklagarämbetet titta närmare på om landskapsåklagarens beslut om åtalseftergift.
– Ett klagomål mot beslutet har tillställts oss. Vi behandlar just nu det klagomålet, säger statsåklagare Tom Laitinen.
Enligt Tom Laitinen är det den biträdande riksåklagaren som avgör frågan.
– Men när det sker vet jag inte.
Frågan blev aktuell när två grannar till Ålandskomposten i december 2016 polisanmälde Camilla Gunell och Carina Aaltonen och flera tjänstemän vid landskapsregeringen för tjänstebrott och brott mot lagen om djursjukdomar, eftersom de ansåg att landskapsregeringen försummat sin tillsyn över kompostverksamheten.
Nytt miljötillstånd
När Ina Johansson i april 2019 beslutade om åtalseftergift konstaterade hon i sina beslut att inga brott mot tjänsteplikten begåtts. Hon skrev bland annat att Justitieombudsmannen kritiserat tillsynen av Ålandskomposten, men att komposteringsverksamheten inte lämnats oövervakad.
Vad gäller de flera beslut om att skjuta upp flera tidsfrister då Ålandskomposten skulle ha förbättrat hanteringen av kompostmaterialet konstaterade Ina Johansson att det funnits omständigheter som motiverat besluten om framflyttande av tidsfristerna, bland annat att ägaren till Ålandskomposten visat vilja till förbättringar.
Det är alltså huruvida beslutet att inte väcka åtal för brott mot tjänsteplikt som riksåklagaren nu ska pröva.
Ålandskompostens verksamhet tilläts under flera år fortgå under myndighetstillsyn trots avsaknad av miljötillstånd, men i somras beviljades den nya verksamheten Ålbiocom miljötillstånd av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet.
Kevin Eriksson