Alandia har i många år varit en av de tio största koncernerna efter antalet anställda på Åland, men när Ålandstidningen träffar Jan Limnell konstaterar han att företaget numera kanske flyger lite under radarn på Åland.
Sedan omstruktureringen av bolaget 2018, då person- och reseförsäkringsgrenarna såldes till Lokaltapiola, har Alandia uteslutande arbetat med det ursprungliga affärsområdet – sjöförsäkringar.
Det kan vara en av anledningarna till Jan Limnells konstaterande. En annan kan vara att Alandia i dag hämtar in nästan 95 procent av sin premieinkomst från kunder som finns utanför Åland. Bolagets totala exponering uppgår i dag till 17,4 miljarder dollar, alltså det försäkrade värdet.
– Om allt som är försäkrat hos oss skulle totalförstöras på en och samma gång är det vad vi skulle behöva betala, men det får vi hoppas aldrig händer, säger han med ett litet skratt.
9.600 fartyg
Sammanlagt finns i dag 9.600 fartyg och 32.000 fritidsbåtar försäkrade hos Alandia. För fritidsbåtar verkar man uteslutande i Norge, Sverige och Finland.
– Även fast 95 procent av vår premieintäkt kommer från utanför Åland är vi väldigt stora i Norden. Vår premieinkomst kommer till största delen från nordiska affärer. Sverige och Norge är stora. Norge är den enskilt största marknaden. Vi finns också i Danmark som är en större marknad än den finländska.
Men Alandia har i dag även en stark närvaro internationellt och alla produktsegment har de senaste åren genererat tillväxt med nya kunder. Sedan 2015 har koncernens premieinkomster ökat från 59 miljoner euro till 81 miljoner euro.
– Vi har bland annat ett samarbete i Baltikum där vi egentligen är marknadsledande inom sjöförsäkringar. Vi har också försiktigt börjat ge oss in i Ukraina och Ryssland där vi nu har ett antal försäkrade kunder. Det finns både bra och intressanta rederier där.
Störst på den internationella marknaden är Grekland.
– Det är en av världens största sjöfartsnationer och många grekiska rederier är gamla familjeföretag som hanterar sina fartyg in house. Och ofta är det sådana kunder man söker, de som själva tar ansvar för fartygens drift och underhåll.
Olika risker
Jan Limnell säger att mer eller mindre alla passagerarfartygsrederier i Norden i dag på något sätt är försäkrade hos Alandia. Ro-ro- och ro-pax-fartyg hör till bolagets kärnsegment fastän man också försäkrar andra typer av fartyg.
– I Norden försäkrar vi nästan allt som flyter, om man överdriver något. Ro-ro- och ro-pax-fartyg har blivit lite av vår specialitet eftersom vi är ett åländskt bolag och med tanke på de lokala aktörer inom sjöfartsbranschen som finns här.
Samtidigt konstaterar han att hanteringen av den typen av fartyg behöver ske på rätt sätt.
– Och det är vi väldigt bekväma med hur det görs i Norden. Vi är kanske inte lika bekväma med hur man hanterar dem i den grekiska övärlden och därför ser vi hellre på de riskerna här uppe.
Leda placeringen
Eftersom ett enskilt fartyg kan vara värt flera 100 miljoner euro och skadenivåerna varierar från år till år är sjöförsäkringsbranschen väldigt volatil. Alandia har i dag en relativt hög egen automatisk återförsäkringskapacitet som gör att bolaget ses som en betydande aktör på marknaden.
– I tillägg har vi gamla relationer och partnerskap särskilt i London som gör att vi kan försäkra ännu större exponeringar vilket behövs särskilt för fartyg där försäkringsvärdena är höga, till exempel passagerarfärjor.
Vanligt är att större exponeringar delas upp mellan flera försäkringsgivare.
– Det finns inte många som själv kan täcka en totalskada på ett stort fartyg. Så det man gör är att dela upp riskerna sinsemellan och då finns det ofta ett försäkringsbolag som leder själva placeringen. Det försäkringsbolaget vill vi gärna vara eftersom vi har en organisation och kapacitet för att hantera det. Vår utgångspunkt är att ta en ledande andel på de här riskerna. Lokalt ligger en sådan andel kring 20 procent och ute i världen lite mindre.
Flera stora skador
Eftersom försäkringsbranschen i sin helhet är volatil, på grund av svårigheten i att förutse framtida skador, strävar normalt försäkringsbolag efter många mindre kunder för att göra skadeutvecklingen mer förutsägbar. Inom skadeförsäkring i sjöfartsbranschen är det emellertid inte riktigt så enkelt. Under 2019 drabbades Alandia av flera större skador fastän bara ett fåtal av dem översteg bolagets självbehåll. De två största olyckorna var en brand ombord på ett större ro-ro-fartyg i Biscayabukten samt en brand ombord på ett biltransportfartyg i Medelhavet.
– 2019 var ett dåligt skadeår och bränder är ett ständigt orosmoment. Det är en utmaning för hela branschen. Tusentals lastfartyg och biltransportfartyg trafikerar ständigt världshaven och det är inte alltid man vet vad som finns i lasten. När allt är så tätt packat och det finns brandfarligt material ombord är en brand väldigt svår att släcka – och då blir skadorna väldigt omfattande.
2x Viking Line
Under 2020 har två lokala fartyg som är försäkrade hos Alandia dessutom råkat ut för olyckor: Amorellas grundstötning i september och Graceolyckan för två veckor sedan.
– Den senare av dem var i slutändan inte så allvarlig och vad gäller Amorella så har det ingen stor påverkan. Vi har en såpass stor volym att vi räknar med någon sådan skada varje år.
– Ingen av dem är någon av våra största skador i år. Lokalt uppmärksammas de såklart men när man i slutändan tittar på antal avgångar och i vilka förhållanden fartygen häromkring trafikerar så är det väldigt lite som händer. Att två olyckor inträffat på kort tid har nog bara att göra med slumpen.
Jan Limnell konstaterar att färjlinjerna i Norden är de säkraste som finns i världen.
– Däremot ska man säga att vi har lite problem med att övertyga våra återförsäkrare om den saken. De drar ofta alla ro-ro och ro-pax fartyg över samma kam och då blir man att jämföra våra lokala aktörer med något rederi som bedriver trafik i Filippinerna och det är två helt olika världar ur sjösäkerhetssynpunkt.
Årets största skada var när ett biltransportfartyg började brinna utanför Florida, USA i somras.
– Det är vår största skada på väldigt länge. Ett sjusiffrigt belopp och där har vi fått vända oss till en återförsäkrare. De flesta skador står vi själva för men återförsäkringarna kan användas för att skydda oss från de allra största skadorna.
Inte coronadrabbade
Sjöfartsbranschen har varit en av de i särklass hårdast drabbade branscherna under coronaviruspandemin 2020. Uppläggningen av fartyg har dessutom gett ringeffekter för många andra branscher, men Alandia har klarat sig bra.
– Ofta finns det avtal för en minskning av premierna vid ett scenario där fartyget läggs upp. Men vi har inte varit särskilt drabbade. Ro-pax och supplytonnage är kanske de hårdast drabbade segmenten – och vi har kanske inte sett allt ännu – och där har våra premieintäkter minskat med 10-15 procent. Vi hade kanske väntat oss en större effekt än så.
I stället har man sett mer aktivitet inom bunker- och tankersegmenten.
– Där har vi skrivit mera affär och totalt sett har våra premieinkomster fortsatt öka under året.
100 miljarder
En följd av coronaviruspandemin som ännu inte visat sig är den nervösa återförsäkringsmarknaden. De sedan tidigare pressade priserna på återförsäkringsmarknaden har börjat stiga på grund av den osäkra situationen på marknaden i och med coronaviruspandemin. Samtidigt uppskattas storskador som orsakats av pandemin ha kostat branschen omkring 100 miljarder dollar.
– Allt det där drabbar i slutändan kunderna – alltså försäkringsbolagen och vanliga människor.
De omfattande uppläggningarna av fartyg innebär också att enorma belopp ligger packade i de internationella hamnarna i världen.
– Åker man till Miami nu kan 30 lyxkryssare ligga bredvid varandra. Likadant ser det ut med supplyfartyg i de norska fjordarna och i Singapore. Det är fruktansvärda belopp och en ackumulering av risk. Olyckor som hårda stormar kan ske även fast fartygen ligger stilla.
Högre premier
Trots några osäkerhetsmoment är det ändå med tillförsikt som Jan Limnell ser på framtiden. Kanske framför allt eftersom en i många år pressad marknad nu mjukats upp när flera internationella aktörer lämnat. Redan under 2019 förändrades marknadsprissättningen till följd av en sundare riskaptit.
– Den största utmaningen sedan jag klev in i branschen i början av 90-talet har varit att få lönsamhet. Då var det en väldigt hård marknad och premienivåerna har egentligen inte rört på sig sedan dess. Särskilt efter 2008 var prissättningen väldigt låg, så låg att premierna inte räckte till att täcka skador.
Orsaken till de pressade premierna har varit att internationella investerare gett sig in på försäkringsmarknaden och köpt på sig marknadsandelar i hopp om bättre avkastning än på den låga räntemarknaden.
– De har slagit sig in på försäkringsmarknaden i hopp om att det ska gå bra, vilket är kortsiktigt tänkt och bara driver ner premierna. Men nu har kapaciteten på marknaden minskat och premierna faktiskt stigit för första gången under min tid.
Han konstaterar att det både för hans egen, och för Ålands del, är intressant att Alandia i dag är ett renodlat sjöförsäkringsbolag som expanderar internationellt.
– Vi jobbar mot hela världen. Nästan 95 procent av vår premieinkomst kommer i dag utanför Åland. Det är pengar vi hämtar hem till Åland även fast en del så klart ska tillbaka via skador och återförsäkringar. Jag tycker det är roligt och spännande att sitta här på Åland och jobba med hela världen som arbetsfält. Just nu håller vi på och skriver ett kontrakt i Sydostasien, och jag ser fram emot att jobba mer mot den internationella marknaden i framtiden.