Det mesta är sig olikt i den nya terminalen i Långnäs som öppnade den 18 december. Den gamla bjälklagen av trä har bytts ut mot en gjuten platta och på insidan har alla gamla väggar slitits ut.
– Allt är nytt här inne, säger Ronny Eriksson när han visar in Ålandstidningen.
Renoveringen av den gamla lokalen, som därförinnan inte hade fått sig ett större ansiktslyft på 20 år, inleddes i april i fjol och med undantag för lite småfix är allt nu klart.
Den gamla huvudingången har ersatts av en tornformad vindsluss och på insidan är allt nytt: möblerna, incheckningsluckorna, toaletterna och alla skärmar som hänger längs med väggarna.
I samband med renoveringen har terminalen även byggts ut för att få plats med den avgångshall som resenärerna numera får vänta i innan avgång.
– Vi har också byggt till en skyway från avgångshallen. Det betyder att de passagerare som anländer och de som ska iväg inte längre blandas ihop, säger Ronny Eriksson.
Längs med skywayen och terminalen är det noggrant skyltat hur de olika passagerarflödena ska löpa – ända ut till parkeringen.
– Vi kommer att få en bättre struktur på passagerarflödena.
Framtiden säkrad
Förutom terminalens fysiska behov av upprustning fanns också en del önskemål från myndigheterna bakom beslutet att renovera.
– Det internationella regelverket för hamnskydd måste följas och det betyder att man måste ha en säker hamn.
Bättre och skilda passagerarflöden är en av åtgärderna för en säkrare hamn, säger Ronny Eriksson.
– Vi har även nya biljettspärrar genom vilka passagerarna går för att komma till avgångshallen.
Dörrar och belysning är numera automatiserade och lite överallt hänger skärmar på väggarna.
– Där kommer vi ha allt från sjökort och bilder från kajen till information om avgångar och ankomster.
När Ronny Eriksson pratar om den nya terminalen som kostat drygt en miljon euro konstaterar han att det nog inte finns någon finare terminal på Åland just nu.
– Nu är framtiden säkrad i 20-30 år och vi ser bara potential att växa i framtiden. Med Viking Glory och Finnlines nybyggen kommer vi att få tre nya fartyg som angör Långnäs de tre kommande åren.
Automatiserad förtöjning
Vid sidan om arbetet med den nya terminalen har man vid Långnäs hamn även kommit i gång med installationen av de förtöjningsmaskiner som ska ersätta förtöjningstrossarna.
Vid inrikeskajen har fundamenten för två enheter som ska sköta förtöjningen redan satts på plats.
– Enheterna är på väg från Kina och borde vara på plats i februari. Till utrikeskajen ska sex enheter installeras och det blir klart någon gång i sommar, säger Ronny Eriksson.
Förtöjningsmaskinerna har två motoriserade armar med varsin vakuumplatta som fäster mot skrovet och för in fartyget mot kaj. Manövreringen sker i huvudsak från fartygets brygga, men kan även köras från kajen eller kopplas loss manuellt.
– Förtöjningen tar max 30 sekunder och när fartyget ska lämna kaj går det på sekunder.
Långnäs hamn blir först med att använda systemet på Åland och enligt Ronny Eriksson innebär det både snabbare och säkrare förtöjningar.
– Arbetarskyddet är en viktig aspekt men det innebär också att fartygen kan spara in på hamntid och besättning.
Han säger att rederierna varit väldigt positiva till de nya förtöjningsmaskinerna.
– Och intresset för projektet har varit väldigt stort.
Kevin Eriksson