Det finns två tekniker för att lägga bord när man bygger en träbåt. Antingen läggs borden på fri hand omlott så att varje plankas nederdel ligger utanför den planka som ligger nedanför, eller så läggs de utgående från en färdig spant invid varandra.
Den första tekniken kallas för klinkbygge och den andra för kravellbygge.
De äldsta fyndet av en klinkbyggd båt i Skandinavien är från cirka år 190 e. Kr. Men ännu i dag byggs båtar med tekniken i traditionsbevarande syfte. I tisdags blev dessutom den nordiska traditionen att bygga och segla klinkbåtar inskrivet på Unescos representativa lista över mänsklighetens immateriella kulturarv.
Astrid Olhagen berättar att det är första gången Unesco fått en gemensam nordiska nominering. Alla nordiska länder, inklusive Åland och Färöarna, var nämligen med och tog fram underlaget till ansökan.
– Idén kom från Norge men sedan har vi inom det nordiska samarbetet tagit fram underlaget. Egentligen har vi redan i många år samarbetat genom att utbyta information om hur man bygger och seglar olika typer av klinkbåtar.
Synlighet och kunskap
Eftersom de föreningar och företag som arbetat fram underlaget till ansökan inte själva kan lägga fram en nominering skrev de fem kulturministerierna i Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige i mars på nomineringen.
Enligt Astrid Olhagen är klinkbåten en särskilt nordisk båttyp som haft stor betydelse för kustbefolkningen i Norden.
– Variationen på båtarna är stor, men sättet att bygga båtar på klink är till stora delar detsamma i hela Norden.
Även fast traditionen ännu i dag lever kvar i hela Norden och på Åland säger hon att båtbyggare som kan den gamla tekniken på riktigt inte växer på träd.
– Det här ger synlighet och status samtidigt som det ökar kunskapen om klinkbåten. Och att alla nordiska länder skrivit på nomineringen är en garanti för att den här traditionen kommer att leva vidare.
Firades i sjökvarteret
Under onsdagen firas inskrivningen i Sjökvarteret och på plats är förstås flera båtbyggare. Bland annat Hasse Holmström som av sina kompisar i sammanhanget kallas för något av en guru. Han har byggt så många båtar att han själv inte har koll på hur många det är.
– Klink är en helt egen teknik. Man bygger på fri hand och jobbar själv med formerna. Det var så man byggde båtar ursprungligen och jag tycker det roligaste är att söka sig tillbaka i tiden och bevara traditioner.
En naturlig skillnad mellan klinkbyggda båtar och kravellbyggda båtar är att de senare har ett slätt skrov, något som lämpar sig bättre för större fartyg.
Trion Bertil Karlsson, Folke Halling och Kenneth Holmström har också byggt båtar i klink.
– Det är den roligaste tekniken. Det är mera skapande och större frihet eftersom man lägger borden innan spanten, säger Kenneth Holmström.