En för Ålands sjöfartsgymnasium ny dieselmotor från Wärtsilä invigdes i går under högtidliga former. Det bjöds på finsnittar, skumpa och kaffe – plus invigningstal av platsansvariga Lasse Selander.
På den bortre väggen i salen snurrade en film som visar arbetet bakom för att rent fysisk få in motorn i skolan.
– Utrymmet har tömts, det har gjutits fundament och man har kontrollerat att grunden tål tyngden från motorn, sade Lasse Selander.
I april i år anlände bjässen till Åland och skolan, och Lasse Selander riktade under öppningstalet ett speciellt tack till volontärgruppen Tvärstyckarna som har stått för kunskap och erfarenhet när den elva ton tunga motorn skulle fås av transporttrailern och in i skolan.
– Utan er hade det inte gått.
Infrastrukturministern klippte till
Motorn, en Wärtsilä 9L20, som är byggd 2009 har aldrig suttit i ett fartyg. Donationen tog sina första stapplande steg för cirka ett år sedan när Wärtsiläs försäljningschef, Thomas Liljeqvist, besökte Åland i ett helt annat ärende. Han träffade då bland annat sjöfartsgymnasiets lärare Sebastian Ölander som ville visa honom skolan, och det ena ledde till det andra.
I april i år anlände motorn till Åland, och i går klipptes banden av just Thomas Liljeqvist och infrastrukturminister Christian Wikström (Ob).
– Det här är jätteroligt, och vi från Ålands landskapsregering är väldigt tacksamma för gåvan, sade ministern och tillade:
– Speciellt intressant är det eftersom en variant av samma motor finns ombord på både Viggen och Skarven.
”Eftertraktad arbetskraft”
Bakom den nya motorn står fortfarande föregångaren som, även den, kom till Åland efter ett samarbete med Wärtsilä för cirka 20 år sedan.
– Maskinen tillför otroligt mycket till våra studerande som i och med detta får jobba med moderna verktyg och en modern motor och på så vis förbli en eftertraktad arbetskraft, sade Lasse Selander.
Till Ålandstidningen sade Sebastian Ölander under invigningen att man inte kan få bättre övningsobjekt än så här.
– Idén är att på elektronisk väg lura tekniken att tro att motorn är i gång. Då kan man via mätare se om man får ut de rätta värdena och funktionerna.
Den blir alltså viktig i den framtida undervisningen?
– Den är redan viktig i och med att många elever redan nu övar på motorn. Som jag ser på saken är den här maskinen ett fantastiskt hjälpmedel för att ge eleverna en inblick i verkligheten.
Aktuell lång tid framöver
Thomas Liljeqvist som var en av bandklipparna menar att man mer än gärna donerade motorn, men på ett villkor:
– Skolan skulle stå för transportkostnaderna, vilket gick på 800 euro.
Han berättar för Ålandstidningen att han tyckte lite synd om eleverna när hans gamla kollega från tiden på sjön, Sebastian Ölander, visade runt honom i skolan.
– En 30 år gammal maskin som dessutom är en tvåtaktare, det måste jag göra något åt, tänkte jag samtidigt som jag visste att vi hade lite överloppsmaterial i Vasa. Sedan fixade vi saken.
Vilka typer av fartyg kan en sådan här maskin driva?
– Den kan fungera som både huvudmaskin och hjälpmaskin. Normalt som huvudmaskin i bulkfartyg, eller som strömförsörjare i ett större kryssningsfartyg.
Sjöfarten, motorer och bränsletyper är under ständig utveckling. Hur länge är dessa motorer aktuella som undervisningsobjekt?
– Den här förser skolningen smidigt för en lång tid framöver. Maskiner av den här typen kommer att finnas på marknaden i minst 20-30 år ännu.