Oppositionens gemensamma spörsmål om upphandlingen av elhybridfärjan till Föglö, som under en 15-årsperiod kommer kosta landskapet 66 miljoner euro, fortsatte i går i lagtinget. Många av inläggen i debatten var kända, men Axel Jonsson hittade en ny infallsvinkel i kritiken mot landskapsregeringens (LR) beslut att anta ett anbud på trafiken.
Han berättade att han gått igenom budgetarna från 2018 och 2019, där LR fick lagtingets fullmakt att upphandla trafiken. LR:s försvar mot att upphandlingen blev betydligt dyrare än deras egen bedömning, 66 miljoner mot beräknade 47, har varit att fullmakten inte kom med ett specificerat belopp. I stället menar LR att beställningen i fullmakten var att trafiktjänsten skulle upphandlas i form av en totalentreprenad.
Regleras i lagen
Men just att beloppet inte fanns med i beslutet att ge LR fullmakt menar Axel Jonsson är problemet.
– I lagtingsordningens 54:e paragraf, fjärde momentet, står: ”I budgeten kan beviljas en till beloppet och ändamålet avgränsad fullmakt att under finansåret ingå förbindelser om utgifter för vilka anslag tas in i budgetarna för de följande finansåren”, sade Axel Jonsson.
– Den här fullmakten är inte till beloppet avgränsat. Därför menar jag att upphandlingen strider mot lagtingsordningens 54 paragraf. Finans- och näringsutskottet måste granska den här frågan för att se om infrastrukturminister Mika Nordbergs (MSÅ) egenmäktiga agerande är lagenligt. Min tolkning är att det absolut inte är det.
Kallade det kupp
Axel Jonsson fick understöd i sin åsikt av Harry Jansson (C).
– Jag delar Axel Jonssons analys och det var därför Runar Karlsson (C) talade om en kupp härom dagen. Oavsett vad vi tycker om sakfrågan måste vi diskutera vad en fullmakt betyder. Enligt det sätt som LR använder fullmakten bakbinder det lagtinget för många år framåt.
Infrastrukturminister Mika Nordberg, som i många inlägg försvarade LR:s linje, menade att om Axel Jonssons tolkning av lagen var korrekt, skulle det ställa till problem för framtida regeringar.
– Frågan som Axel Jonsson lyfter är intressant. För vilken effekt skulle det få på kommande totalentreprenader? Den här avgränsningen, så som Jonsson väljer att tolka den 54 paragrafen, avgränsar både totalentreprenadsutrymmet och driftsentreprenaden. Vi ska komma ihåg att om man fortsätter med Skarven så kommer det på samma tid att kosta 58 miljoner euro, inte heller det har man på förhand aviserat. Det är kostnader som kommer årligen i samband med budgeten.
– Det är ju väldigt enkelt för LR att redovisa den kostnaden, att visa vilken årskostnad de här stora avtalen har. Och att man förankrar det i lagtinget och ser till att man får en tillräckligt tydlig fullmakt.
Fullmakt in blanco
Även Runar Karlsson kritiserade LR:s agerande och frågade Mika Nordberg om LR ansåg sig fått en fullmakt in blanco att upphandla trafiken.
– Precis så är fallet, det var en fullmakt utan ett specificerat belopp, helt rätt uppfattat, svarade Mika Nordberg.
Bert Häggblom (Ob) undrade om LR hade undersökt lagligheten i beslutet om fullmakten.
– Innan ministern tog detta beslut, frågade han rättschefen om det var rätt beslut som togs?
– Man vill ju göra sitt yttersta från oppositionsbänken för att svartmåla och misskreditera, och det är väl ett sätt man kan agera på. Men att påstå att det här är gjort i LR utan att förvaltningen är införstådd och inkopplad i det, är nästan lite magstarkt, svarade Mika Nordberg.
Jörgen Pettersson (C) aviserade att oppositionen kommer att lägga en åtgärdsuppmaning för lagtinget att rösta om. I och med det bordlades frågan ytterligare en gång, och tas upp till behandling igen på måndagens plenum.
Jonas Bladh