ÅMHM har övergått från årsavgifter till inspektionsavgifter inom livsmedels- och hälsoskyddstillsynen. I Ålandstidningen i fredags gick Ålands Näringsliv ut med hård kritik mot det nya taxasystemet som trädde i kraft den 1 april.
Ålands Näringsliv ifrågasätter bland annat varför inspektionstiden inte klockas, något som skulle öka transparensen å näringsidkarnas vägnar. Det skulle även räta ut frågetecken kring om även inspektioner som tar kortare tid än 3,5 timmar faktureras som fulltid.
Men Wille Valve ser flera fördelar med att använda sig av schablontidssystemet.
– Skulle man klocka inspektionerna så får ÅMHM i praktiken en utmaning. Ska du ta tid medan man småpratar till exempel? Vi har landat i slutsatsen att det är vettigast att ha en schablontid som är 3,5 timmar.
Systemet med schablontider används också i övriga landet, säger Wille Valve.
– Men visst kan vi diskutera om den här 3,5 timmesschablonen är rimlig till nästa taxa som träder i kraft 2018.
Även landskapsrevisionen har sagt att man borde ha tydligare information i inspektionsprotokollet, bland annat om hur lång tid inspektionerna tar.
– Ja, och det är något vi får ta till oss och se hur vi kan förverkliga, säger Wille Valve.
Inte samma support
De högre timavgifterna, 75 euro i timmen för tillsyn på Åland jämfört med till exempel 64 euro och 55 euro på andra finländska orter, förklaras av ÅMHM med att man inte har samma tekniska support som i Finland samt att datasystemet inte är anpassat till det nya taxasystemet.
– Det är sant att vi ligger i det högre spannet när det gäller avgifterna men det finns de som har högre. Det motiveras med att vi just nu befinner oss i en övergångsfas. Det här är något som vi nog kan justera till nästa års taxa, säger Wille Valve.
Timmarna eller priserna?
– Det är något vi kommer att utvärdera och titta på en gång till. Vi har funderat på för- och nackdelar och landat i att det här just nu är en rimlig nivå för tillsynen.
Eget laboratorium
Labbavgifterna har höjts med tre procent över hela linjen. Genom åren har det diskuterats om verksamheten ska privatiseras. Wille Valve säger att en privatisering inte ger så stor samhällsnytta att den vore motiverad.
– Men laboratoriet vänder sig i dag mer mot den privata marknaden och det är en bra utveckling.
År 2015 var antalet köpta tjänster 252 stycken. Förra året var siffran 1.741.
En driftsprivatisering har också diskuterats?
– Jag vet att man tittar på städningen av laboratorierna och att man även har tittat på mer ändamålsenliga utrymmen för laboratorium.
Verksamheten ses över
Just nu pågår stora reformer på ÅMHM, säger Wille Valve. Myndigheten har ett sparkrav under 2017.
– Man har fått uttryckliga order om att se över verksamheten och prioritera, vilket man också har gjort. Efter det här året är det mest reformintensiva skedet över och då är några byggstenar på plats.
Enligt sifforna i ÅMHM:s verksamhetsberättelse planerades för utgifter på 2,1 miljoner förra året. Det reella utfallet av utgifterna blev 1,9 miljoner.
– Det här är en tydlig indikator på att ÅMHM blir effektivare.
På intäktssidan överskreds inkomstmålet på 972.000 euro med fem procent men den siffran ska ännu analyseras.
Annika Kullman