I samband med utbyggnaden av Kyrkby högstadieskola lyfts nu ett par områden som skulle kunna tas med i planeringen från början, men som parallella projekt: specialfritidsverksamheten samt en skolform för autistiska elever och elever med psykiska sjukdomar.
I dag är det Ålands omsorgsförbund som driver specialfritidsverksamheten. Specialfritidshemmet Galaxen ligger på Svedgränd i södra Mariehamn. Men omsorgsförbundet har föreslagit att Södra Ålands högstadiedistrikt (SÅHD) ska ta över huvudmannaskapet för verksamheten. SÅHD driver träningsundervisningen i KHS och det är dessa elever som specialfritidshemmet är till för.
Åtminstone tre av de fem kommunerna i SÅHD har ställt sig positiva till att överta specialfritidsverksamheten. Men för att verksamheten ska få plats krävs en utbyggnad. Det finns en lämplig tomt alldeles intill träningsundervisningen lokaler, enligt SÅHD:s skoldirektör Mathias Eriksson.
– Vi har inget emot att ta över verksamheten men vi har inga utrymmen för den, säger han.
Behovet av att bygga ut innebär att SÅHD som tidigast kan ta över verksamheten 2019.
Sparar på driften
En utbyggnad för specialfritidshemmet föreslås finansieras av de elva kommuner som var med och byggde upp träningsundervisningen. Det handlar om alla kommuner på fasta Åland samt Vårdö. Nästa steg är att fråga kommunerna om de är beredda att delta i investeringen under 2018.
Kostnadsberäkningen är inte klar än, men det handlar om en investering som lönar sig jämfört med dagens upplägg, enligt Mathias Eriksson. Eleverna kommer att kunna ta sig direkt från skolan till det nya fritidshemmet, utan att som i dag bli skjutsade till Mariehamn.
– När det gäller driften sparar samhället ganska mycket på att inte skjutsa eleverna. Det kan även bli möjligt att samordna personal. Men det som står i fokus är att det ska bli bättre för eleverna.
I dagsläget har 15 av träningsundervisningens 27 elever plats på specialfritidshemmet Galaxen. Men om verksamheten flyttar till KHS kan det hända att fler vill delta i den, säger Mathias Eriksson.
Autistiska elever
Samtidigt lyfter SÅHD frågan om undervisning för autistiska elever och elever med psykiska sjukdomar. Det saknas en skolform för dessa elever på Åland i dag och kommunerna löser undervisningen på olika sätt. För att garantera dessa elever en kontinuerlig skolgång på Åland skulle det behövas en verksamhet som är specialiserad inom området, enligt SÅHD som kan tänka sig att ta sig an uppgiften.
– Kan man samordna undervisningen skulle vi kunna uppnå mer kvalitet, säger Mathias Eriksson.
Den här gruppen elever kan behöva undervisning i enskilda utrymmen, vilka skulle kunna ingå ”i paketet” när KHS byggs ut.
– Jag tycker att kommunerna borde vara intresserade av att lösa även detta.
Förslaget är att den här verksamheten också ska bli underställd de elva kommuner som byggde upp träningsundervisningen.
Anna Jakobsson