De stora flyktingströmmarna i Europa har dominerat nyhetsflödet det senaste halvåret. Under 2015 sökte 160.000 människor asyl i Sverige. Medan de väntar på besked om uppehållstillstånd, och ofta även en period efter att beskedet kommit, är de hänvisade till asylboenden. I de flesta fall rör sig dessa om ombyggda hotell eller vandrarhem som hyrs ut av privata entreprenörer.
Asylboendena har dock visat sig vara svårförsäkrade. Delvis beror detta på det stora antal bränder som drabbat dessa boenden. I fjol inträffade fler än 30 bränder på asylboenden i Sverige, där flera av dem misstänks vara anlagda.
Det är här Ömsen kommer in. Sedan 2009 äger Ömsen bolaget Svenska träförsäkringar ab, som sedan starten 2001 haft som affärsidé att försäkra osprinklade sågverk. Sågverk som traditionellt haft svårt att få försäkringar på den ordinarie försäkringsmarknaden.
– Det låter ju lite riskfyllt att försäkra osprinklade sågverk, men det görs enligt konstens alla regler. Införsäkringen sker enligt en så kallad London binder, där man har ramavtal med ett antal Lloyd’s-syndikat (grupper av flera aktörer på Lloyd’s försäkringsmarknad som går ihop för att erbjuda försäkringar) i London. Detta innebär att vi inte tar någon egen risk alls, utan tar en provision på vårt arbete, säger Dan-Erik Woivalin, vd för Ömsen, och fortsätter:
– Vi har eminenta kontakter med mäklare och Lloyd’s-syndikat i London, och deras affärsidé är att titta på lite udda försäkringsobjekt, som operasångares stämband och fotbollsspelares knän.
Inga bränder
Givet dessa kontakter uppstod det en affärsmöjlighet för Ömsen när efterfrågan på asylboenden ökade och därmed även efterfrågan på någon som kunde försäkra dem, vilket de stora bolagen inte vill.
– Det kan inte ha undgått någon att det kommer många flyktingar till Sverige som är i behov av tak över huvudet. Så vi började fundera på om detta kunde vara ett intressant komplement till vår verksamhet. Det kom nämligen en hel del fastighetsägare till oss och sa att de inte fick försäkringar från de ordinarie bolagen, så de undrade om inte vi kunde hjälpa dem. Sedan vill jag understryka att jag inte vet av vilken anledning de stora bolagen inte vill ta dessa försäkringar.
Upplägget är detsamma som i fallet med de osprinklade sågverken, det vill säga bolag i London står för risken medan Ömsen får en provision.
– Vi tar därmed absolut ingen risk i införsäkringen.
Den första försäkringen tecknades under hösten, och i dagsläget har man hunnit försäkra ett 30-tal asylboenden.
– Det är svenska fastighetsägare som tecknar och betalar försäkringen.
Har någon av dessa boenden brunnit?
– Nej, peppar peppar, vi har haft noll skador hittills.
Hur stor potential har den här verksamheten?
– Jättestor. Sedan vill jag betona att det inte tas ut extra premier för att det är människor i nöd, utan det är en helt sedvanlig riskbedömning. Är risken låg är kostnaderna låga, är risken hög är kostnaderna höga.
Hur gagnar denna verksamhet era åländska kunder och ägare?
– Genom att vi får en provision som vi kan återinvestera i verksamheten och det åländska samhället. Och som sagt, vi äventyrar inte på något sätt våra medlemmars egendom eftersom risken för försäkringsupplägget tas av Lloyd's-syndikat.
Petra Dahlgren