Åsub publicerar sin ekonomiska översikt för hösten 2020 under fredagen. BNP-prognosen visar att det privata näringslivet krymper med en femtedel medan den offentliga sektorn växer med knappa tre procent i år, vilket resulterar i en prognos för BNP på -16 procent. Enligt beräkningen återhämtar sig BNP något nästa år, med nio procent.
Inflationen för 2020 väntas bli negativ och tack vare olika stödsystem minskar hushållens disponibla inkomster klart mindre än produktionen.
I maj noterades en arbetslöshet på 13 procent på Åland. Sedan dess har nivån sjunkit med drygt tre procentenheter till, men utsikterna är framledes ändå svaga.
”Prognosen är att arbetslösheten sjunker långsamt framöver. På årsbasis väntas en arbetslöshet på 9,5 procent 2020 och 7 procent 2021”, skriver man i rapporten.
Klumpsumman minskar
De åländska samfundsskatterna bedöms för 2020 sjunka med ungefär en femtedel och kommunernas samlade skatteinkomster med cirka fem procent. Summan av klumpsumman, skattegottgörelsen för året beräknas bli 242 miljoner euro, vilket är 22 miljoner mindre än 2019. 2021 väntas summan öka till 280 miljoner euro då det nya finansiella systemet är på plats.
Enligt rapporten är transportbranschen samt hotell- och restaurangbranschen fortsättningsvis de hårdast drabbade branscherna. För 2020 räknar Åsub med att branscherna tappar hälften av sin omsättning.
Handeln väntas minska med åtta procent, vilket i första hand beror på de låga oljepriserna under våren samt minskad efterfrågan inom partihandeln på grund av minskad efterfrågan från rederier och kommersiella kök.
Även byggsektorn och personliga tjänster förutspås betydande tapp i omsättningen, medan den åländska industrin inte verkar ha drabbats lika hårt. Finansbranschen skiljer sig helt från övriga branscher och har under året uppvisat starka resultat.
Osäkert läge
Enligt Åsub är den senaste konjukturbedömningen negativare än den man gjorde i april. I rapporten skriver man att läget är mycket svårbedömt och att man förutsätter att bland annat virusspridning och åtgärder kommer att fortsätta i varierande grad fram till att en medicinsk lösning stabiliserar läget under senare delen av nästa år. Bland annat beräknas antalet inresande till Åland under nästa år vara en tredjedel lägre än de var 2019.
Med tanke på det osäkra läget flaggar man också för att utvecklingen kan bli betydligt mer negativ än prognosen.
Kevin Eriksson