Åtta personer var vid årsskiftet folkbokförda på Asterholma, Brändö. Men Ålandstidningens rundringning visar att byn från och med i vår sannolikt saknar fast bosättning.
Sven Sjöblom, som återflyttade till Asterholma 2008, berättar att hans tre personer stora familj flyttar i slutet av december.
– Det fungerar inte längre att bo här. 2008 bodde 16 personer här, men det har gått snabbt utför. Asterholma har haft fast bosättning sedan 1600-talet, men 2017 tar historien slut, säger Sven Sjöblom.
En ytterligare Asterholmabo, som önskar vara anonym, berättar att hans två personer stora hushåll flyttar i februari.
– Vi räknas väl som folkbokförda här 2018, men i februari blir det nog tomt här om Sven Sjöbloms familj har flyttat. En äldre person som var folkbokförd på Asterholma dog i augusti, och en ytterligare äldre person väntar på att få flytta in på äldreboendet Solkulla, säger mannen.
Tror inte på återbefolkning
Sven Sjöblom säger att han inte tror att Asterholma åter kommer att få fast bosättning.
– För det krävs billigt boende, men kommunen sade i höstas nej till att skjuta till 100.000 euro till det parhus som vi ville bygga.
Hur många bor på Asterholma under sommarmånaderna?
– Mellan 50 och 60 personer, säger Sven Sjöblom.
Dyrare trafik
Ansgar Ab sköter trafiken på Asterholmalinjen, Asterholma–Lappo–Torsholma, sedan 1997. Enligt det nuvarande avtalet, som löper till den 31 mars 2018, betalar landskapsregeringen 53.733 euro plus bunker varje månad. Det innebär en årlig kostnad på omkring en miljon euro.
Nu söker landskapsregeringen fram till den 12 januari anbud för trafiken mellan den 1 april 2018 och den 30 september 2019.
– Servicenivån och antalet turer förblir enligt upphandlingsunderlaget desamma. Av erfarenhet räknar vi därför med att trafiken blir något dyrare, säger upphandlare Sten Schauman vid infrastrukturavdelningen.
Känner landskapsregeringen till uppgifterna om att Asterholma kan vara folktomt i vår?
– Jag har hört talas om att folk flyttar från Asterholma, men landskapsregeringen måste utgå från folkbokföringen. Ur vår synvinkel finns det ett behov av trafiken så länge personer är folkbokförda på Asterholma.
Oklar inbesparing
Enligt Sven Schauman är det oklart hur Asterholmalinjens trafik kommer att se ut med ett vintertid folktomt Asterholma.
– Det finns ett fortsatt behov av trafiken mellan Torsholma och Lappo, och färjan utgår i dag från Asterholma och ligger där över natten, eftersom hon där inte är i vägen för andra färjor och det finns övernattningsmöjligheter för besättningen. Att ändra det upplägget blir en ganska stor omställning.
Ansgar Ab:s vd Tomas Lindqvist säger att företaget just nu överväger att lämna in anbud för att fortsätta med trafiken.
– Vi tittar på det, men vissa punkter i underlaget kommer att bli svåra att uppfylla.
Han vill inte utveckla vilka punkter svårigheterna gäller, och inte heller spekulera i hur ett minskat trafikbehov till Asterholma påverkar kostnaden för linjen.
– Det kan bli billigare, men det är inte säkert.
Nya uppgifter
Infrastrukturminister Mika Nordberg säger att han inte tidigare har nåtts av uppgifterna att Asterholma blir folktomt i vår.
– Det är synd att dagens boende inte har meddelat landskapsregeringen, eftersom vår policy är att det är fast bosatta öar som trafikeras.
Han säger att han ska utreda om landskapsregeringen kan ändra upphandlingsunderlaget.
– Det är möjligt att det kan justeras.
Har du upplevt ett problem med att folkbokföringsstatistiken inte alltid överensstämmer med trafikbehovet?
– Nej, jag har inte upplevt något sådant problem tidigare.
Mika Nordberg påpekar att den relativt korta trafiktiden som upphandlingen avser har bestämts så att avtalet ska löpa ut samtidigt som avtalet gällande trafiken Hummelvik-Torsholma.
– Vi vill ha möjligheten att synkronisera anbudstiden för Norra linjen med matarlinjerna.
Enligt nuvarande turlista trafikerar MS Frida II Asterholma ett tiotal gånger dagligen. Ett stort antal av turerna är beställningsturer, som inte körs om de inte har efterfrågats.
Robert Vickström