I höstas presenterade Institutet för hälsa och välfärd resultaten från sin nationella Hälsa i skolan-enkät. Det är en undersökning som görs i vissa årskurser vartannat år.
Mariehamns stads bildningsnämnd tog upp resultaten som ett diskussionsärende vid sitt senaste möte. Enligt bildningsdirektör Kjell Nilsson har stadens skolor tagit del av resultaten för respektive skola.
– Det första steget är att varje skola tittar på sin problematik för den varierar lite grann. Sedan måste vi se vad skolorna anser att de kan göra, säger han.
Flickor mår sämre
En arbetsgrupp ska sedan fokusera på elevernas välmående.
– Vi ser en ganska stor skillnad mellan pojkars och flickors mående, där flickor mår sämre både fysiskt och psykiskt. Det har vi sett i många år, säger Kjell Nilsson.
Mariehamns stad har tidigare vidtagit en rad åtgärder för att förbättra elevernas mående. Man har infört så kallad studioverksamhet med lugna miljöer för elever som behöver det, man har anställt fler speciallärare och kuratorer, man infört en mobilfri grundskola och man har beslutat att skolan börjar klockan 9 och inte tidigare.
Det sistnämnda har haft stor effekt, enligt Kjell Nilsson.
– Många sover betydligt mer och äter mer frukost.
”Bekymmersamt”
Man har också haft olika projekt, bland annat med dans och med inriktning på värderingar. Anti-mobbningarbetet har dessutom fortsatt.
– Vi har ändå inte kommit hela vägen och det är en utveckling som man ser i alla nordiska länder. Det är bekymmersamt att det finns en depressivitet hon barn i dag och det är många runt om i världen som funderar på den saken.
Problemen behöver inte ha med skolan att göra. Tvärtom svarar många elever att de trivs i skolan. Men det är där som enkäten görs.
– Det går också bättre med inlärningen om man tycker att livet är på den bättre sidan. På det sättet hänger det ihop, säger Kjell Nilsson.
Anna Jakobsson