Utfallet i presidentvalet i USA är viktigt även för Åland, säger Camilla Gunell under valvakan som hålls på onsdag morgon när valutgången fortfarande är oviss.
– Det påverkar oss direkt och indirekt på olika sätt. Vad betyder fyra år till med Donald Trump för klimatet, världsfreden och rasismen? säger hon.
För fyra år sedan ordnades ett liknande frukostevenemang.
– Då trodde alla att Hillary Clinton skulle vinna. Den gången var alla chockade. Nu är det lite mer balanserat. Men det är sämsta möjliga utgångsläge. Nu är landet fullkomligt uppdelat i två läger, säger hon.
En panel bestående av Aino Waller, Nina Fellman och Bruce Evenson är på plats för att kommentera händelseutvecklingen.
Lämnade USA
Bruce Evenson från USA bor på Åland tillsammans med sin fru Johanna Evenson.
– När Donald Trump var på väg att vinna valet 2016 föreslog Johanna att vi skulle flytta till Åland om han vann. Det var inte den enda orsaken till att vi flyttade hit, men det var en stor orsak.
Han säger att han hade svårt att sova natten mot onsdag.
– Jag låg och tänkte på valet som är viktigt för många. Det blir en svår tid om Donald Trump vinner igen. Det har blivit så polariserat i USA. Om han förlorar blir det ändå mörka tider, eftersom det då kommer att riktas anklagelser om valfusk. Det kan också bli protester mot Joe Biden.
Bruce Evenson, som nu är pensionerad, har arbetat som präst. Han säger att han är en mer liberal präst än de ”evangelicals” som stöder Donald Trump. Han är intresserad av klimatfrågan och är positiv till HBTQ-frågor, medan de tycker att Donald Trump är den bästa president USA har haft.
Aino Waller var bosatt i USA under 2019. Hon tänker bland annat på alla människor hon mötte där, varav inte en enda var Trumpsupporter.
– Det här känns som någon slags mardröm. Det blir väldigt svårt för dem, säger hon inför möjligheten att Donald Trump vinner valet.
Amerikaner som har dubbla medborgarskap överväger att lämna landet om det blir så, säger hon.
– Många pratar om att flytta till Europa.
”Stort misslyckande”
Sveriges generalkonsul Claes Hammar säger vid niotiden på morgonen att läget är obehagligt spännande.
– Min gamla hemstat Ohio gick till Donald Trump. Det brukar vara en indikation. Den som vinner Ohio vinner oftast valet. Det oroar mig, säger han.
Att det gått så bra för Donald Trump förvånar honom också.
– Jag trodde att opinionsmätningarna hade blivit bättre sedan förra valet. Det här måste vara ett stort misslyckande för dem. Man har underskattat styrkan i Donald Trumps anhängare.
Utfallet speglar amerikanernas inställning till situationen i världen, säger han.
– De känner sig utsatta och förfördelade. Donald Trump anses vara den som kan hjälpa dem bäst med den saken. Men det är märkligt att coronapandemin inte fått en större inverkan. Den har inte lett till att man tappat förtroendet för honom.
Om det ställs krav på en omräkning av röster, och om det blir upp till domstolar att avgöra utfallet, ökar osäkerheten, säger Claes Hammar.
– Det är ingenting vi behöver i det här läget. Det värsta börsen vet är osäkerhet.
Hur påverkas Europa om Donald Trump vinner?
– Den största effekten får det tyvärr för klimatsamarbetet. Det blir väldigt svårt att föra det framåt. Världshandeln påverkas också.
Olof Ehrenkrona, som tidigare var Sveriges generalkonsul på Åland, deltar i valvakan via länk. Han får frågan vem han tror vinner valet.
– Båda förlorar. Amerikanska folket förlorar mest och sedan kommer vi i Europa också med på förlorarsidan.
Anna Jakobsson